Európai bevásárlókörúton a milliárdos mogul

Vágólapra másolva!
Részvényenként 2,4 euróért megvásárolná az América Móvil a holland KPN telekomcéget. A világ egyik leggazdagabb emberének a vállalata ugyan már tulajdonos a holland társaságban, de úgy fest, most elérkezettnek látja végrehajtani a teljes cég bekebelezését. Az ajánlat a tegnapi záróárhoz képest 20 százalékos prémiumot tartalmaz. 
Vágólapra másolva!

Európa felé nyújtózik a telekommogul

Teljes egészében bekebelezné a holland KPN telekomcéget a legnagyobb latin-amerikai távközlési társaság, az América Móvil. A vevő részvényenként 2,4 eurós ajánlatott tett a KPN-re, ami a tegnapi záróárat 20 százalékkal haladja meg, így nem csoda, hogy ma röviddel nyitást követően már közel 20 százalékos emelkedésben járt a telekompapír.

Slim már régóta tervezi, hogy Amerika után az európai telekommunikációs szektorban is megveti a lábát, tervét azonban eddig csak részben sikerült megvalósítania. A KPN felvásárlásában ezen kívül az is szerepet játszhat, hogy a holland telekomcég nemrégiben megegyezett a Telefónica Deutschlanddal német egységének eladásáról. Bár ezzel Slimnek nem volt problémája, a befektető - vélhetően - mégsem volt maradéktalanul elégedett a felajánlott összeggel. Hivatalosan azonban még nem döntött a milliárdos arról, hogy támogatja-e a tranzakciót, aminek révén Németország legnagyobb mobilszolgáltatója jönne létre.

A KPN napi grafikonja (Amszterdam)

Forrás: Origo

Akkor most indul az újabb felvásárlási hullám?

A világ egyik leggazdagabb emberének, a mexikói Carlos Slimnek az érdekeltségi körébe tartozó América Móvil még tavaly májusban hízlalta közel 30 százalékra részesedését a KPN-ben. A jelenlegi árfolyamhoz képest azonban a 2012-es tranzakció jóval drágább volt, hiszen 8 euró körüli összeget fizetett részvényenként.

Nem ez bizonyult azonban Slim és az Amércia Móvil egyetlen drága tranzakciójának, mivel 2012 júniusában a Telekom Austriában is egy jelentősebb csomagot vásárolt. A Reuters értesülései szerint mintegy 9,5 eurót fizetett részvényenként a tőzsdén kívüli ügylet során, miközben az árfolyam akkoriban 8 euró közelében ingadozott. Azóta jól láthatóan sokat bukott az osztrák telekommunikációs befektetésén is a telekommogul.

A ma megjelent hírekre a befektetők ismét bizakodni kezdtek, hogy Slim a Telekom Austriában is tovább növeli részesedését, erre 8 százalékot ugrott a telekompapír árfolyama. Ezt a tézis erősíti, hogy az América Móvil minden leánya esetében többségi tulajdonlásra törekszik, ami általában minimum 90 százlékos részesedést jelent. Ehhez azonban vélhetően első számú tulajdonosnak, az osztrák államnak is lenne egy-két szava, így kérdéses, hogy hasonló lépésre készül-e a milliárdos, mint a KPN-ben, vagy sem.

A Telekom Austria napi grafikonja (Bécs)

Forrás: Origo

Kik lehetnek az újabb célpontok?

Az elmúlt hónapokban több régiós távközlési céggel kapcsolatban is olyan sajtótalálgatások láttak napvilágot, hogy Carlos Slim megjelenne tulajdonosként. Áprilisban a szlovák napilapok arról számoltak be, hogy a mexikói befektető a Slovak Telekom állami tulajdonban lévő 49 százalékos pakkjának megvétele iránt érdeklődik. Ezzel kapcsolatban azonban kérdéseket vet fel, hogy az 51 százalékos nagytulajdonosnak, a Deutsche Telekomnak elővásárlási joga van az általa nem birtokolt hányadra.

Forrás: [origo]

A szerb sajtó szerint pedig a privatizáció előtt álló Telekom Srbija iránt érdeklődött az América Móvil, igaz mellette török, orosz és közel-keleti befektetők is felmerültek potenciális vevőjelöltként. A telekomcégben az szerb állam közel 60 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaság honlapján fellelhető információük szerint.

Forrás: [origo]