Vágólapra másolva!
Amerikában három napos gyengülő szériát törtek meg a részvényindexek, melyek így kissé korrigálni tudták korábbi eséseiket. A kedvező munkaerőpiaci adaton kívül a folytatódó gyorsjelentési szezon került a figyelem középpontjába a tengerentúlon, többek között a Tesla, a Groupon és a Priceline.com számait is pozitívan fogadták a befektetők. Ázsiában felemás a kép a vegyes kínai makroadatok után, a részvényindexek eltérően teljesítenek, de nagy mozgásokat nem mutatnak. Európában viszont emelkedés kezdődhet, és a határidős indexek alapján minimális pluszokkal indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Vegyes adatok Kínából

Felemásan teljesítményeket lehet ma látni az ázsiai tőzsdéken, ahol minden szem a reggel közzétett kínai makroadatokra szegeződött, melyek vegyesen sikerültek. Kína ipari termelése 9,7 százalékkal bővült júliusban egy év alatt, ami meghaladta a várakozásokat, a szakértők ugyanis csak 8,9 százalékos növekedésre számítottak. A kiskereskedelmi forgalom egy év alatt 13,2 százalékkal növekedett júliusban, szemben a várt 13,5 százalékkal. A fogyasztói árindex 2,7 százalékos volt júliusban, ami hajszálnyival elmaradt a 2,8 százalékos prognózisoktól, míg a termelői árindex 2,3 százalékos csökkenést mutatott a prognosztizált 2,1 százalékos esés helyett.

Ez utóbbi adat azt mutatja, hogy a kínai feldolgozóiparban már 17 egymást követő hónapban csökkentek az árak. Az elemzők úgy értékelik a statisztikákat, hogy ezzel további nyomás került a kínai vezetésre, hogy monetáris ösztönzésekkel segítse a gazdaság fellendülését.

A vegyes adatok után a Shanghai Composite kisebb emelkedése kezdett, ami arra volt elég, hogy eltűntesse a kezdeti mínuszokat, és végül 0,1 százalékot esett. A japán Nikkei nem tudta korrigálni az elmúlt két nap nagyobb esését, és csupán 0,2 százalékot tudott erősödni. Az ausztrál index kissé korrigálja a tegnapi megugrását, és 0,2 százalékot esett, míg a dél-koreai Kospi 0,2 százalékot gyengült, a hongkongi Hang Seng pedig 0,5 százalékot erősödött.

Forrás: Origo

Rossz szériát tört meg Amerika

Három nap gyengülő szériáját törték meg tegnap az amerikai tőzsdék, ahol egy vártnál kedvezőbb munkaerőpiaci adat is segített megalapozni a jó hangulatot. A múlt héten csupán 333 ezer friss munkanélküli segélykérelmet adtak be az Egyesült Államokban, ami hat éves mélypontnak felel meg. Ez ráadásul az elemzők által várt 335 ezernél is alacsonyabb.

Ezen túl az európai piacok emelkedése, és a csütörtök reggel közzétett, kedvező kínai export-import adatok is segíthették a tengerentúli börzéket. Így végül az S&P 500 és a Nasdaq 0,4 százalékos, a Dow Jones pedig 0,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Az S&P 500 ezzel az 1700 pontos szint közelébe ért fel.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai a távközlési cégek kivételével erősödni tudtak, a legjobban a nyersanyagkapcsolt vállalkozások teljesítettek 1,5 százalékos drágulásukkal.

Forrás: Origo

A heti friss munkanélküli segélykérelmek számán kívül fontosabb makroadat nem látott napvilágot Amerikából, így elsősorban a vállalatok felől érkező hírekre figyelhettek a befektetők. A folytatódó gyorsjelentési szezonban a Groupon és a Tesla is remek számokkal rukkolt elő, ami után valósággal szárnyra kaptak a részvényeik. A Groupon 21,6 százalékot, a Tesla 14,3 százalékot repesztett tegnap.

Több mint 5 százalékot ugrott a Priceline.com papírok árfolyama a cég remek második negyedéves eredményeinek közzététele után. Az online utazási iroda 9,7 dolláros egy részvényre jutó profitot ért el a várt 9,38 dollár helyett, míg az 1,68 milliárd dolláros árbevétel szintén meghaladta a várakozásokat (1,65 milliárd dollár).

A Lions Gate Entertainment szintén kedvező számokkal rukkolt elő, a vállalat egy év alatt 21 százalékkal, 569,7 millió dollárra növelte árbevételét, többek között az olyan sikerszériáknak köszönhetően, mint a Mad Men, vagy a Nashville. Az elemzők 523 millió dolláros árbevételre számítottak. A társaság 10 centes egy részvére jutó profitról tudott beszámolni, amivel szintén túlteljesítette az előrejelzéseket (8cent). Az eredményekre 3,6 százalékot drágultak a részvények piaczárás után.

Rajtuk kívül az Nvidia is beszámolt második negyedéves eredményeiről, a vállalat nettó profitja egy év alatt 19 százalékkal, 96,4 millió dollárra csökkent, míg az árbevétel 977,2 millió dollárt tett ki. A menedzsment ezentúl közölte, hogy a harmadik negyedévben 1,03-1,07 milliárd dolláros árbevételre számít, ami elmarad az elemzők által várt 1,1 milliárd dollártól. A bejelentésekre 1,9 százalékot esett a részvény.

Ma kissé üres lesz a makronaptár, és a gyorsjelentési szezon is szünetelni fog, így leginkább az egyedi vállalati hírekre fókuszálhatnak majd a befektetők.