A Századvégé lett a Napi Gazdaság

Vágólapra másolva!
Gazdasági napilapot vásárolt a Századvég Gazdaságkutató Zrt.: a kormányhoz több szálon kötődő, nagy összegű kormányzati megbízásokat elnyerő Századvég-csoport mostantól a Napi Gazdaság tulajdonosa lesz. A lap eddig a CEMP-csoporté volt.
Vágólapra másolva!

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. megvásárolta a Napi Gazdaság Kiadó Kft.-t a Közép Európai Média és Kiadó Zrt.-től - tudta meg a Heti Válasz Online. A Napi Gazdaság címmel megjelenő napilap főszerkesztője Barcza György, a kutatóintézet vezető elemzője lesz.

A Századvég célja az akvizícióval, hogy „megőrizve a lap 20 éves hagyományait, és figyelembe véve nemzetközi példákat is, megújítsa a lapot és ezzel létrehozza Magyarország piacvezető gazdasági napilapját” – áll a kutatóintézet Heti Válaszhoz eljuttatott közleményében. A megújult lap a Századvég szándékai szerint tájékozott, mértékadó és professzionális lesz, amely „nemzetközi összehasonlításban” is megállja a helyét.

Közleményében a Századvég hangsúlyozta, hogy nagyra tartja a szerkesztőség eddigi munkáját, amelyet kibővít saját erőforrásaival, tudásbázisával, nemzetközi kapcsolataival annak érdekében, hogy az előfizetők, olvasók számára új szolgáltatásokat és információkat nyújtó lapot hozzon létre. A kiadó a megújulás keretében hamarosan új internetes gazdasági portált is indít.

A Napi Gazdaság főszerkesztője Barcza György közgazdász, a Századvég vezető elemzője lesz. Mezősi Tamás, a jelenlegi felelős szerkesztő és a szerkesztőség tagjai folytatják a munkát a lapnál - mondta el a Heti Válasznak a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósága nevében Heim Péter, az igazgatóság elnöke.

A Napi Gazdaság eddigi tulajdonosa a Közép Európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP) volt, amelynek a média-portfóliójába az Index, és az Inforádió és a portfolio.hu tartozik.

A jövőben ebben a csoportban marad a Napi.hu üzleti portál, amelynek főszerkesztője a Napi Gazdaságot 2006 óta irányító Korányi G. Tamás marad.

A Stumpf István alkotmánybíró, egykori kancelláriaminiszter által 1985-ben alapított Századvég-műhely régi és szoros kapcsolatot ápol Orbán Viktorral és a Fidesz-kormánnyal, a '90-es években a Fidesz legfőbb szellemi háttérintézmények számított. Az első Orbán-kormány előtt, 1996-tól Stumpf szervezte a kormányzati munkára való felkészülést is, a párt választási- és kormányprogramját, illetve a későbbi kormányzati struktúrát is a Századvég szakpolitikai műhelyei dolgozták ki. A 2010-es kormányváltás, a 2. Orbán-kormány hatalomra kerülése óta a Századvég Gazdaságkutató és a Századvég-csoport más cégei számos nagy értékű kormányzati megrendelést kaptak. Ezekről bővebben itt és ebben a cikkben is olvashat.