Magyarország elbukhat 500-600 milliárd forintot

2013.08.12. 11:36

Lázár János átvette az uniós pénzeket osztó NFÜ irányítását, és egyből sötét képet festett az állapotokról. Azt mondta, két program kivételével minden kifizetést leállított Brüsszel. Jobb esetben bírságot kell fizetni, de legrosszabb esetben 500-600 milliárd forintot elveszíthet Magyarország.

Tizenöt programból tizenhármat ma nem finanszíroz az Európai Unió, ennyivel vannak problémái – mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár, miután kormánybiztosként átvette az uniós pénzek elosztásért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ).

Az NFÜ-t átmenetileg irányító Lázár elmondta, hogy Brüsszel a gazdaságfejlesztési program (GOP) és a pénzosztás adminsztrációját jelentő program kivételével nem ad pénzt ma Magyarországnak. A GOP működését profinak nevezte Lázár, az NFÜ működésére szolgáló pénzről pedig cinikusan csak annyit mondott, hogy "ki tudjuk fizetni a villanyszámlát, meg a dolgozók is megkapják a bérüket, de 8 millió választót ez aligha érdekel".

A támogatások felfüggesztése alatt fizetnek ki ugyan pályázatokat, viszont ez a költségvetést terheli, az EU-nak benyújtott számlákért cserébe nem érkezik forrás. Szerinte az, hogy az elkészült fejlesztésekre a magyar állam ad pénzt, de Brüsszelből nem érkezik be a támogatás, az idei költségvetést nem fogja felborítani.

Elmondta viszont azt, hogy szerinte 500-600 milliárd forintot elveszíthet Magyarország a 2007-2013-as ciklus forrásaiból, ha a kormány nem változtat. Ezért egy akciótervet készít, amelyet két részben fog a kormány elé tárni. A terv egyik elemének szánja Lázár, hogy amennyi pénzt a minisztériumok elveszítenek a forrásokból, annyival csökkenjen a 2014-es költségvetésük - ezzel sarkallná őket a jobb működésre.

A kis bírság jobb, mint a teljes pénzvesztés

Az államtitkár azt mondta, szeptember 15-ig akarnak megegyezni Brüsszellel egy olyan megoldásban, amely szerint Magyarország "büntetést" fizet, de a többi pénzt ezután kifizetik. Lázár szerint van olyan program, ahol 100 százalékos lehet a "bírság". A büntetés valójában azt jelentené, hogy a problémás projekteknél a támogatás uniós része kisebb lenne, vagyis a költségvetésből nagyobb részt kellene finanszírozni. Az uniós rész elvileg nem veszik el automatikusan, mert a pénz újra megpályáztatható, viszont erre már alig maradna idő. Amit december 31-ig nem sikerül lekötni, az a támogatás veszik el véglegesen Magyarország számára.

"Nincs más választásunk, mint a bírság kifizetése" - mondta Lázár, aki 50-100 milliárd forintos nagyságrendű veszteségre számít. Brüsszel több projektnél vizsgálódik. Egy korábbi, sok pályázatot érintő ügy arról szólt, hogy az állami pályázó által kiírt közbeszerzésnél kizárták a külföldieket azzal, hogy a magyar mérnöki kamarai tagsághoz kötötték a részvételt. Vagyis csak magyar mérnök felügyelhetette az építkezést. Lázár szerint csak ez 50-70 milliárd forintjába kerülhet a Magyarországnak, de "ha ez az összes probléma a 100 milliárdos útépítésekkel, akkor olyan nagy baj mégsem lehet ebben az országban".

A pénzkifizetési ütem alapján szerinte idén 1200-1300 milliárd forintot fizethetnek ki a projektjüket lezáró pályázóknak. "Ami efölött van, az ajándék" - mondta Lázár. 500 milliárd forint áll még Magyarország rendelkezésére, ez az a pénz, amelyet még ki sem írtak a pályázatokon. Lázár szerint a minisztériumok között vita van abban, hogy mire fordítsák ezeket az összegeket, a vitát pedig még augusztusban le kell zárni.

Korrupt az NFÜ

Lázár azt is elmondta, hogy a Fideszben sokat kritizálták az NFÜ-t amiatt, hogy 2010 után nem volt érdemi változás. 2011 márciusában mutatták be az Új Széchenyi-tervet, amely hét fejlesztési irányra bontotta az uniós pénzek elköltését (például turizmus, mezőgazdaság), de ez lényegében csak a számok másféle elrendezése volt, a pályázatok működésében nem sok változás történt.

Az NFÜ irányítását átvevő Lázár János kemény kritikával illette az NFÜ-t arról is szót ejtve, hogy az ő irányítása alatt senki nem helyezheti előtérbe az öncélját a közcéllal szemben. Ezen a virágnyelven a korrupcióról beszélt megemlítve, hogy ennek lehetősége mindig nyitva áll a több ezermilliárdos pénzosztásnál, a kérdés az, hogy mekkora az aránya. Az NFÜ-ben alelnököt nevez ki a szervezet átalakítására, amely célja, hogy a korrupció arányát visszaszorítsák.

Lázár a Csányi Sándor OTP-vezérrel fennálló szópárbaját sem hagyta abba, "az ország legnagyobb uzsorásának" nevezve a bankárt. Erről bővebben itt olvashat.