A Molra hajaz az OMV

Vágólapra másolva!
A ma reggeli negyedéves jelentésében az OMV hasonló folyamatokról számolt be, mint ami a hajnalban közzétett Mol negyedéves jelentésből kiderült. A finomítói szegmens a gyenge környezetben is jól állta a sarat, míg a kutatás-kitermelés volt a gyenge láncszem elsősorban a csökkenő kőolajár miatt. Véleményünk szerint azonban a következő negyedévben fordulhat a kocka.  
Vágólapra másolva!

Ma reggel közzétette második negyedéves eredményszámait az OMV csoport. A néhány héttel ezelőtti előzetes adatok alapján már számítani lehetett a jelentés főbb pontjaira, ennek ellenére azonban a társaság által összegyűjtött elemzői konszenzushoz képest adódtak meglepetések.

Az egyszeri tételektől tisztított üzemi eredmény a várt 715 millió euróhoz képest 733 millió euró lett, így ez pozitív meglepetés.

Forrás: Origo

Kutatás és kitermelés: ugyanaz mint a Molnál

Az úgynevezett upstream divízióban mind éves, mind negyedéves alapon visszaesett a társaság üzemi eredménye a csökkenő kitermelés és kőolajár miatt. A társaság vezérigazgatója azt azonban pozitívan értékelte, hogy éves alapon az eddigi legnagyobb kitermelés növekedést érte el az OMV Romániában, ahol a Petromon keresztül van érdekeltsége.

Az elemzők az előzetes adatok alapján számítottak a kitermelés visszaesésére, melynek hátterében részben a líbiai termelés időszakos kiesése állt. Továbbá a piaci folyamatokat látva a realizált szénhidrogénár csökkenése is borítékolható volt, így nem is meglepő, hogy a tisztított üzemi eredmény szinte hajszál pontosan a várakozással összhangban alakult.

Ezek a folyamatok egyébként egybevágnak a többi olajipari társaságnál tapasztaltakkal, köztük a Molnál látott folyamatokkal. Bővebben ma reggeli kommentárunkban olvashat a magyar olajipari társaság második negyedéves teljesítményéről.

Gáz üzletág: nagy veszteség a gázkereskedelmen

A gáz üzletág üzemi eredmény szinten veszteséges lett szemben az elemzők által prognosztizált 10 millió eurós profittal. Ez éves és negyedéves összehasonlításban is negatív fejlemény. A folyamatok hátterében a csökkenő gáz értékesítés és a társaság gázkereskedő részlegének növekvő veszteségtermelése állt. Az utóbbi hátterében az EconGas (gáz nagykereskedő) kereskedelmi marzsának romlása áll.

Finomítás és kiskereskedelem: jobb a vártnál

A 160 millió eurós tisztított üzemi eredmény 20 százalékkal meghaladta az elemzői várakozást, és ez az eredmény mind negyedéves, mind éves alapon is javulást jelent. Bár a finomítói marzs csökkent, a finomítók kapacitás kihasználtsága és az értékesítés is növekedett a második negyedévben. A petrolkémiai tevékenység profitabilitása éves alapon csökkent, de negyedéves alapon a nafta (a petrolkémiában használatos alapvető alapanyag) árának csökkenése miatt javulni tudott.

Összességében hasonló folyamatok rajzolódtak ki, mint a már jelentő többi régiós olajcégnél. A kutatás termelés divízió volt a gyenge láncszem ebben a negyedévben (elsősorban a csökkenő olaj és gázárak miatt), míg a finomítás és kiskereskedelem a gyenge finomítói környezetben is viszonylag jól tartotta magát. A következő negyedévben fordulhat a kocka, mivel a Brent típusú olaj ára a harmadik negyedévben növekedésnek indult, viszont a finomításban jelentős Brent-Urál különbözet rég nem látott mélységekbe, sőt, a negatív tartományba süllyedt az utóbbi hetekben.

OMV (Bécs)

Forrás: Origo