Szövetkeznek a milliárdos mogul telekomcégei

Vágólapra másolva!
Szövetségre lépett egymással a Telekom Austria és a holland KPN, az európai telekomszektor két jelentősebb szereplője. Mindkét társaság a milliárdos Carlos Slim érdekeltségi körébe tartozik, így az együttműködés szinte kézenfekvő volt, különösen a fokozódó piaci verseny miatt. A partnerségnek köszönhetően pedig Európa egyik legnagyobb optikai kábelhálózata jön létre, amiből a két cégen túl a felhasználók is profitálhatnak.
Vágólapra másolva!

Nagykereskedelmi partnerséget kötött egymással az európai telekomszektor két jelentősebb szereplője, az osztrák Telekom Austria és a holland KPN. A szövetség nagy részben annak érdekében jött létre, hogy együttes erővel Európa legnagyobb optikai hálózati rendszerét hozzák létre. Ennek köszönhetően a két telekomcég tovább növelheti majd szolgáltatásainak színvonalát, és erősítheti jelenlétét Európában.

Az együttműködés keretében a két vállalat egyesíteni fogja infrastruktúráját, így a Telekom Austria használni tudja majd a KPN hálózatát Nyugat-Európában, míg a KPN Kelet- és Közép-Európában jut hozzá az osztrák cég technológiájához. A közös hálózat központja Frankfurtban lesz, melynek segítségével 35 országban fognak szolgáltatásokat nyújtani.

Forrás: Telekom Austria

A két telekomcég vezetője elégedetten nyilatkozott a szövetség bejelentése után, és mindkét vezér kiemelte, hogy milyen hatalmas lehetőség a partnerség a két társaság számára. Jasper Snijder, a KPN vezérigazgatója szerint annak segítségével hatékonyabban fogják tudni használni hálózataikat, amiből a fogyasztók is profitálni fognak.

A most bejelentett partnerség az első lépésnek tekinthető a milliárdos Carlos Slim érdekeltségeibe tartozó két cég egyre szorosabb együttműködése felé. A világ egyik leggazdagabb embere a KPN-ben és a Telekom Austriában is jelentős érdekeltséggel rendelkezik, és éppen a múlt héten jelentették be, hogy Slim cége, az América Móvil teljes egészében bekebelezné a KPN-t. Ezután pedig felerősödtek a pletykák, hogy Slim talán a Telekom Austriát is fel kívánja vásárolni, az osztrák társaság mindenesetre cáfolta ezeket a híreszteléseket.

Mivel a két vállalat azonos érdekeltségi körbe tartozik, az együttműködés létrehozása szinte kézenfekvőnek tűnt. Az európai telekomszektorban ugyanis egyre élesebb a verseny, ezért nagy szükség van a vállalati összefonódásokra. Németországban ezért szintén mozgolódás kezdődött, ott éppen a KPN és a spanyol Telefónica német leányának az összeolvadása készülődik. A tranzakció létrejötte esetén pedig a Deutsche Telekom és a Vodafone hegemóniája is megtörhet Németországban.

A bejelentésekre emelkedni kezdett a Telekom Austria árfolyama, mely eltüntette a kezdeti nagyobb mínuszait, és tegnapi záróértéke közelébe erősödött vissza. A KPN befektetői szintén kedvezően fogadták a híreket, és a holland vállalat részvényei 0,3 százalékot tudtak drágulni.

Telekom Austria (Bécs)

Forrás: Origo

KPN árfolyama (Amszterdam)

Forrás: Origo