Vegyes Mol számok - Eladtak egy orosz mezőt

Vágólapra másolva!
Felemás negyedéves jelentést tett közzé ma hajnalban a Mol. A társaság ugyan profit soron az elemzői konszenzushoz képest lényegesen jobb számokat közölt, a kutatás és kitermelés divízió viszonylag gyengén szerepelt. Némi örömre adhat okot azonban a finomítás és kereskedelem üzletág jó teljesítménye, bár az összképet ez sem tudja érdemben feljavítani. A Mol eközben azt is bejelentette, hogy eladták az egyik oroszországi cégben lévő 50 százalékos részesedésüket, amely a ZMB mezőt birtokolta, továbbá előrehaladott tárgyalásokat folytat egy másik orosz érdekeltség eladásával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

95,1 milliárd forintos egyszeri tételekkel tisztított EBITDA-t ért el a második negyedév során a Mol, ami az elemzői konszenzushoz képest 3,4 százalékkal magasabb érték. Éves szinten 2 százalékos növekedés látható, negyedéves szinten viszont 28 százalékos a visszaesés nagysága, amiben elsősorban a kutatás és kitermelés divízió gyenge teljesítménye játszik szerepet.

Az egyszeri tételekkel és újrabeszerzési árakkal számolt üzemi eredmény (mely kiszűri a finomítás üzletágban az olajárak ingadozása miatti készletátértékelési hatást) szinte teljesen egybevágott az elemzői konszenzussal. A Mol, csoportszinten 38,9 milliárd forintos EBIT-et ért el a második negyedév során. Nettó eredménysoron okozta a legnagyobb és ráadásul kellemes meglepetést a Mol, hiszen 20 milliárd forintos profitot ért el, holott a Mol által gyűjtött konszenzus 15,9 milliárd forint volt. A vállalat az adózási tételek között teljesített vártnál erősebben, emiatt a befektetők sokkal inkább az üzemi teljesítmény alakulását figyelhetik majd. Illetve a kisebbségi részesedésekhez kapcsolódó eredmény is jól alakult.

Forrás: 123rf.com

Erőteljesen csökken a kitermelés

A kutatás és kitermelés üzletág meglehetősen gyengén teljesített a negyedév során. A 46,4 milliárd forintos üzemi eredmény 3,5 százalékkal elmarad az elemzői konszenzustól, továbbá éves és negyedéves szinten is több mint 30 százalékos visszaesést lehet látni.

A gyenge teljesítmény oka egyrészt a romló környezet, hiszen az átlagos realizált szénhidrogénár 9 százalékot esett negyedéves szinten. Ezen belül a földgázeladáson realizált ár 4,4 százalékot, a kőolajon realizált ár 10 százalékot esett.

Az olajpiaci hatások mellett további aggodalomra adhat okot a szénhidrogén termelés csökkenése. A negyedév során 106,7 ezer hordó kőolajegyenértékest hoztak felszínre naponta, ami az előző negyedévhez képest 3, éves szinten pedig 6 százalékos csökkenést jelent. Főleg a kondenzátum és a földgáz termelése zuhant Magyarországon és Horvátországban a második negyedév során (év/év alapon), a kőolajtermelés viszonylag stabil volt.

Kellemes meglepetést okozott a finomítói üzletág

10,6 milliárd forintos újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" üzemi eredményt ért el a finomítás és kereskedelem (downstream) üzletág, ami az elemzői konszenzust jócskán túlteljesítette és az előző negyedévhez hasonló teljesítményt tudott elérni. Igaz éves alapon közel 9 százalékos csökkenés látható.

A romló üzleti környezet ellenére sikerült a cégnek ezt a jó teljesítményt elérni, amiben szerepe volt az INA csökkenő üzemi szintű veszteségének (éves és negyedéves szinten), a javuló integrált petrolkémiai hozzájárulásnak.

A szezonalitásnál jobban növekvő értékesített termékmennyiség, a kiskereskedelem némi javulása, valamint a növekvő petrolkémiai marzsok segítették a downstream divíziót. Továbbá a Mol szerint a 2012-ben bejelentett hatékonyságjavító program is nagyban hozzájárult az üzletág teljesítményéhez.

Némi örömre adhat okot a motorüzemanyag-eladások éves szintű növekedése, főként a dízel termékek iránt nőtt meg 2011 első negyedéve óta nem látott mértékben a kereslet. Összességében viszont a régiós piacok még mindig gyengének számítanak.

A negyedév során tovább szűkült a Brent-Ural olajárak közötti különbség, továbbá a benzin és a dízel termékek esetében az átlagosan realizált marzsok is romlottak, valamint nem tervezett finomítói leállásokkal is szembesülnie kellett a Mol-nak. A finomítói környezet ráadásul a harmadik negyedév eddig eltelt része alapján sem látható javulás, ami kihívást jelenthet a cég számára.



Nem volt rossz a gáz üzletág

A konszenzushoz képest mintegy 11 százalékkal jobb üzemi szintű eredményt ért el a gáz midstream üzletág, negyedéves szinten ugyan (főleg szezonalitás miatt) 14 százalékot csökkent a teljesítmény, de éves alapon közel 5 százalékos növekedés látható.

Az INA gázkereskedő cégének, a Prirodni Plin-nek a második negyedéves vesztesége 5,6 milliárd forintot tett ki, de a tavalyi szintekhez képest jelentős javulás látható. Eközben negatívan hatott az üzletágra a január elejétől bevezetett magyar rezsicsökkenés, ami miatt a hazai szállítás árbevétele 13 százalékot csökkent éves szinten.

Az MMBF Zrt. eladása továbbra sem zárult még le, mivel meghosszabbították a tárgyalásokat.

Csökken az eladósodottság

A társaság eladósodottsági mutatója (nettó adósság/EBITDA) 1,1-re csökkent a negyedév során, holott egy évvel korábban még 1,7-szeres volt a mutató. A nettó eladósodottság pedig 28 százalékról 21 százalékra esett vissza.

Eladták az orosz ZMB mezőt

A Mol tegnap este még a gyorsjelentés publikálása előtt számolt be egy orosz mező, a ZMB-ben lévő érdekeltségének az értékesítéséről. A közleményben árat nem említ a cég, de az szerepel benne, hogy további értékesítés várható, az orosz vevők érdeklődnek ugyanis a Surgut-7 blokk iránt is. A Mol továbbra is elkötelezett Oroszország iránt, főként a Baitugan és a Matjushkinksy blokkok tekintetében, és a közlemény szerint további növekedést biztosító eszközökbe kíván fektetni az országban és a régióban.

A ZMB mező még 2005-ben érte le a kitermelés maximális szintjét, ami meghaladta a napi 27 ezer hordó olajat. A jelenlegi termelés - az elöregedés miatt - 7 ezer hordót tesz ki naponta, ami jelenleg a csoportszintű kitermelés 6,5 százalékát teszi ki.

Amennyiben a Mol nem tudja rövid időn belül pótolni a kieső termelést, úgy vélhetően nem tudja a cég teljesíteni az idei évre kitűzött napi 110 ezer hordós szénhidrogén termelést. Továbbá nyitott kérdés marad, hol és milyen áron tudja a bejövő pénzt befektetni a cég. Meglehetősen leegyszerűsített számításaink szerint a mező Mol-ra jutó értéke részvényenként nagyjából 450-500 forintot tehet ki.

A Mol orosz mezői

A Mol árfolyama (Ft)