A fordított áfa tehet rendet a zavarosban

2013.08.14. 08:19

Az Európai Unió lehetővé tette, hogy ha már nem működik egy csalás elleni lépés sem, akkor a tagállamok gyorsított eljárásban vezessék be a fordított áfafizetést.

Az áfacsalások elleni hatékonyabb küzdelem érdekében módosulnak a közösségi szabályok, ennek nyomán várhatóan bővülni fog a fordított adózás alá eső ügyletek köre Magyarországon - írta a Deloitte online hírlevelében.

Az Európai Unió Tanácsa 2013. július végével az áfacsalások elleni hatékonyabb küzdelem érdekében jóváhagyta az úgynevezett gyorsreagálási mechanizmus (Quick Reaction Mechanism - QRM) bevezetését, valamint a fordított adózás fakultatív és ideiglenes kiterjesztését.

A gyorsreagálási mechanizmus lényege, hogy azok a tagállamok, amelyek súlyos visszaéléseket tapasztalnak valamely gazdasági ágazatban, az eddigi nehézkes és hosszadalmas úgynevezett derogációs eljárás helyett gyorsított eljárás keretében vezethessék be a fordított adózást az érintett ágazatban.

A normál áfafizetéskor az eladó (például egy sertéstartó gazda) az áfa összegét is kiszámlázza a vevőnek (például húsgyár), majd ennek értékét bevallja az államnak. A fordított áfa lényege viszont az, hogy az eladónak semmi dolga az áfával, annak összegét a vevő teszi rá az árra, és ha nem tudja levonni, akkor neki is kell befizetnie az államnak.

A bizottság a tagállam kérelmét egy hónapon belül köteles elfogadni vagy elutasítani abban az esetben, ha az minden szükséges információt maradéktalanul a rendelkezésére bocsátott. A tagállamnak az új szabályozás szerint egyidejűleg derogációs eljárást is kell kezdeményeznie, de a gyorsreagálási mechanizmus keretén belül érkező pozitív értesítés időpontjától kezdődően már bevezetheti a fordított adózást a kérelmezett tranzakciókra ideiglenesen, kilenc hónapnál nem hosszabb időszakra.

A fenti eljárás bevezetése mellett bővül továbbá azon termékek és szolgáltatások jegyzéke, amelyekre választhatóan, legalább kétéves időszakra bevezethető a fordított adózás.

Ilyen ügyletek a mobiltelefonok, integrált áramkörű eszközök, videojáték-konzolok, tábla PC-k, laptopok, gabonafélék és ipari növények - ideértve az olajos magvakat és a cukorrépát -, a nyers és félig feldolgozott fémek értékesítése, a gáz és a villamos energia viszonteladó részére történő értékesítése, valamint a távközlési szolgáltatások.

A fordított adózás lehetőségével azonban a tagállamok csak akkor élhetnek, ha a csalások elleni szokásos intézkedések nem bizonyulnak hatékonynak - hívja fel a figyelmet Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

A fordított adózás kiterjesztésének lehetőségével, illetve a gyorsított eljárás bevezetésével ugyanis az unió hosszú távú célja nem a fordított adózás fokozatos általánossá tétele, hanem csak átmeneti megoldásul szolgálnak arra az időszakra, amíg a bizottság nem dolgoz ki olyan hosszabb távú megoldásokat, amelyek önmagukban ellenállóbbá teszik az áfa rendszerét. Ennek megfelelően a fenti megoldások csak indokolt esetben és korlátozott ideig - 2018 végéig - használhatóak a visszaélések visszaszorítása érdekében.

A Deloitte szerint e módosítások nyomán várhatóan bővülni fog azon ügyletek köre, amelyek Magyarországon a fordított adózás alá esnek.