Az interneten veszik az iskolatáskát

Megkezdődött az iskolakezdési vásárlási láz
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban megkezdődött az iskolakezdési vásárlási láz. A netes vásárlók aránya a tavalyi négyszeresére, a mobilos vásárlók aránya ötszörösére nőtt.
Vágólapra másolva!

Augusztus utolsó és szeptember első napjai nem tartozik az év legboldogabb időszakai közé a gyerekek körében. Máshogy látják a dolgot azok, akik az iskolakezdéshez szükséges termékeket árusítják. Legyen szó iskolatáskáról, tolltartóról, füzetről vagy tankönyvről, az éves forgalom nagy része pont ezekben a napokban bonyolódik le.

Az idei trendek egyértelműen az internetes- és mobilvásárlás előretörését jelzik. Az Olcsóbbat.hu árösszehasonlító szájt adatai szerint 2013. nyarán körülbelül négyszeresére nőtt az internetes vásárlók aránya a tavalyihoz képest, míg a mobilos vásárlók aránya még ennél is nagyobb ütemben, mintegy ötszörösére nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ez utóbbi áttörést egyébként a szakértők egyrészt az okostelefonok és a tabletek elterjedésének, másrészti viszont annak tulajdonítják, hogy a hazai webáruházak is egyre nagyobb arányban döntenek úgy, hogy a felületüket mobileszközökre is optimalizálják.

Megkezdődött az iskolakezdési vásárlási láz Foto: Eshed

Tavaly a vásárlási roham augusztus harmadik hetében kezdődött, idén viszont már most, a hónap második hetében elindult a vásárlási láz. A hirtelen lehűlt időjárás mellett erre valószínűleg az is magyarázatot jelenthet, hogy a mobileszközökről már korábban – akár a nyaralás utolsó napjaiban – is meg lehet kezdeni a válogatást az egyes termékek között.

Mesehősök és a Barca

A különböző mesehősök idén is népszerűek a tanszerek és az iskolai kiegészítők piacán, közülük idén a legnépszerűbb motívumok a Monster High, a Pókember, a Csillagok háborúja és a Verdák figurái. Őket szorosan követi az FC Barcelona.

A tanszereken kívül ezekben a napokban megnő a számítógépek, a notebookok, és idén már a tabletek iránti kereslet is. Ezeket jellemzően a nagyobb gyerekek számára veszik a szülők az új tanév kezdete előtt.