Nem fog fájni a pénznyomda mérséklése

2013.08.15. 10:07

Nem feltétlenül kell félni, ha a Fed elkezdi mérsékelni kötvényvásárlási programját, bár sokan ettől a részvényárfolyamok csökkenését várják. Amikor ugyanis az Európai Központi Bank mérlege kezdett csökkeni, az eurózóna részvényei ezzel párhuzamosan raliba kezdtek.

Az amerikai részvények idén igen komoly emelkedést produkáltak, többször is új csúcsra repítve a Dow Jones és az S&P 500 indexeket. A tőzsdei szárnyalást a piaci szereplők többsége a Fed kötvényvásárlási programjainak (QE) tulajdonította elsősorban, így amikor megérkeztek az első olyan hírek, hogy a jegybank mérsékelheti a pénznyomtatás mértékét, a befektetők bepánikoltak és nagyobb eladásokba kezdtek. Később persze mérséklődött a nagy ijedtség, de még mindig nagy mozgásokat tudnak kiváltani a QE mértékének csökkentésével kapcsolatos nyilatkozatok.

Forrás: investor.hu

Nem feltétlenül kell azonban megijednünk, ha az amerikai jegybank már nem pumpál majd annyi pénzt a rendszerbe, mint korábban. Ugyanis amióta az Európai Központi Bank (EKB) mérlege szűkülésnek indult, az eurózóna részvényei igencsak szép teljesítményt nyújtanak.

Forrás: investor.hu

Bár az EKB nem kezdett hasonló kötvényvásárlásokba, mint amerikai társa, 2011 végétől a kötvény-, illetve a bankközi pénzpiac kiszáradása miatt azért segítséget nyújtottak a forráshiányban szenvedő bankoknak. Ennek az LTRO programnak a keretében három éves futamidejű hitelt kínáltak alacsony kamatozás mellett, hogy a pénzintézetek javítani tudjanak likviditásukon. Fedezetként pedig elfogadtak szinte bármilyen minőségű kötvényt.

Ahogy azonban a hitelintézetek elkezdték visszafizetni ezeket a hiteleket, úgy csökkent az Európai Központi Bank mérlegfőösszege is, és ahogy az az ábrán is látszik ezzel szinte egy időben kezdtek emelkedni az eurózóna részvényei. Az ábrán szereplő FEZ Euro ETF, egyébként az 50 legnagyobb európai céget tömörítő index, a Euro STOXX 50 mozgását követi.

Jelenleg az az általános meggyőződés, hogy csak a QE következtében képesek a részvényárfolyamok emelkedni, ami lehet, hogy bizonyos mértékig igaz, de inkább valószínűbb, hogy ennek hatását túlértékelik a befektetők. Ugyanis sokan várták azt is, hogy a pénznyomda inflációt gerjeszt majd, de ez sem következett be, így azzal is lehet vitatkozni, hogy a kötvényvásárlási program önmagában az eszközárak emelkedését okozza.

Nem lehet ugyan azt mondani, hogy az USA-ban is hasonló folyamat zajlana le, mint Európában ahogyan a Fed a QE visszafogásával mérsékelné a stimulust, mégis elgondolkodtató, hogy nem feltétlenül kell megijednünk, ha az bekövetkezik. Főleg úgy, ha az a gazdasági teljesítmény javulásával jár együtt.