Sztrájkolhatnak a Pápai Hús dolgozói

2013.08.14. 17:06

A húsipari dolgozók szakszervezete levélben fordult Pápa önkormányzatához a munkabéke fenntartása érdekében. 

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) elnöksége legutóbbi ülésén jóváhagyta a Pápai Hús 1913. Kft.-nél működő alapszervezetének kérését az országos sztrájkbizottság összehívására.

A közlemény szerint az országos sztrájkbizottság megtartotta ülését, és hozzájárult ahhoz, hogy az alapszervezetnél megalakuljon a helyi sztrájkbizottság. A cégnél kialakult munkaügyi konfliktus oka, hogy a vállalatvezetés felmondta a társasági kollektív szerződést, a szakszervezet véleménye szerint jogellenesen.

A HDSZ úgy véli: a kollektív szerződés megszűnése az ott dolgozó munkavállalóknak jelentős anyagi hátrányt, jövedelemcsökkenést okoz. A hatályos kollektív szerződés az új munka törvénykönyve figyelembevételével közel egy éve köttetett, és már hátrányosabb volt a munkavállalókra nézve, mint az előző.

A HDSZ helyi alapszervezete elengedhetetlennek tartja, hogy létezzen a cégnél kollektív szerződés, és kezdődjenek tárgyalások akár egy új kollektív szerződés megkötéséről. A HDSZ elnöksége támogatja a pápaiak törekvéseit. Ezért követeli a kollektív szerződés felmondásának megszüntetését és a tárgyalások mielőbbi megkezdését.

A közlemény emlékeztet: a cégnél tulajdonosváltás történt, a tulajdonos a pápai önkormányzat, és a vállalkozás pénzügyi nehézségekkel küzd. "Ebben a helyzetben fontos lenne a munkabéke fenntartása" - fogalmaz a HDSZ.

A HDSZ elnöksége levélben fordult a tulajdonoshoz, Pápa város önkormányzatához, polgármesteréhez, hogy segítsen megoldani a munkaügyi konfliktust.