Válságban a német energiaszektor, ütik az RWE-t

Vágólapra másolva!
A befektetők helyett az árfolyam esett hasra a német energiaipari nagyvállalat, az RWE gyorsjelentése után, a részvények ugyanis ma 5 százalékos mínuszban állnak a német tőzsdén. A társaság elvétette az elemzői várakozásokat, elsősorban a gyenge energiaipari környezet, valamint a megújuló energiaforrások előretörése miatt.
Vágólapra másolva!

Nincs jó napjuk a gyorsjelentő német vállalatoknak, a ThyssenKrupp után ugyanis az RWE negyedéves számait sem fogadták jól a befektetők. Az energiaipari cég csak 1,99 milliárd eurós nyereséget ért el az első félévben, ami ugyan meghaladja a tavalyi 1,67 milliárdot, viszont az elemzői konszenzusban szereplő 2,1 milliárd eurós összeget már nem.

Elsősorban az alacsony energiaárakkal magyarázható a gyenge teljesítmény, melynek hatásait a német közműcég az orosz Gazprommal kötött megállapodással kívánja enyhíteni. Az RWE a szektortársaihoz hasonlóan szenved az árrések (margin) zsugorodásától, mivel a gyengélkedő európai gazdaság miatt visszaesett a kereslet az áramszolgáltatók hagyományos energiaszolgáltatása iránt. Az sem segít az RWE-nek, hogy a megújuló energiaforrások termelése is erősödött.

Emiatt a nagy versenytárs E.ON-hoz haszonlóan az RWE is költségcsökkentésre, és eszközeinek értékesítésére kényszerül, melyektől több milliárd eurós bevételeket remél a társaság. Németországban és Hollandiában például 3100 megawattnyi energiát előállító üzemeket zár majd be a cég.

Az pedig szintén nem sokat segít az energiaszolgáltató cégnek, hogy a német kancellár, Angela Merkel elvárása értelében valamennyi atomerőművet be kell zárni az országban, főként a Fukushimához látott katasztrófa elkerülésének érdekében.

A negatív hírek hatását nem tudta ellensúlyozni az sem, hogy társaság menedzsmentje szerint a korábban kitűzött célok fenntarthatóak, és év végére 2,4 milliárd eurós nettó nyereséget érhet el a vállalat. Az 5 százalékos esésével a DAX komponensei közül jelenleg az RWE a leggyengébb.

Az RWE árfolyama (Xetra)

Forrás: Origo