Vágólapra másolva!
Tegnap Amerikában 0,4-0,7 százalékos mínuszok jöttek össze miután a kötvényhozamok is emelkedésnek indultak, valamint a befektetőkben újra felerősödtek a félelmek a Fed kötvényvásárlási programjának mérséklésével és annak időzítésével kapcsolatban. Ma igen mozgalmas nap lesz a tengerentúlon makroadatok tekintetében, ugyanis jön a júliusi inflációs adat, a New York-i feldolgozóipari menedzserindex, az ipari termelés júliusi alakulása, a Philadelphiai Fed index, valamint a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma. Vagyis lesz bőven adat, ami befolyásolhatja majd a kereskedés menetét.A japán Nikkei több mint 2 százalékos mínuszban jár az ázsiai kereskedésben, miután az erősödő jen a nagy exportőrök árfolyamát a piros tartományba taszítja. De a többi parkett is lefelé veszi az irányt, már Hongkong is elgyengült a tegnapi kényszerszünete után.Európában mínuszos lehet a nyitás a tegnapi Wall Street-i csökkenések és a mai japán zuhanás nyomán.
Vágólapra másolva!

Mély mínuszok Japánban

A japán tőzsde nagyobb csökkenésben van a csütörtöki kereskedésben, azok után, hogy tegnap Amerikában is mínuszok jöttek össze a növekvő kötvényhozamokkal kapcsolatos félelmek miatt. A többi vezető ázsiai piacon is rossz a hangulat, a tájfun miatt szerdán zárva tartó hongkongi Hang Seng kezdeti emelkedése után visszacsúszott a negatív tartományba.

Forrás: investor.hu

A tokiói börze, a Nikkei a jen erősödése kapcsán kullog az ázsiai tőzsdék mögött, a nagy exportőrök részvényei eléggé szenvednek,példáula a Mitsubishi Motors 2,5, míg a Panasonic 3 százalék körül esik, de a telekommunikációs óriás, a Softbank is nagyobb (3 százalék) zuhanásban tartózkodik.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Sanghajban és Sydney-ben sem túl biztató a hangulat, bár hatalmas mozgások nincsenek. Hongkongban a Lenovo próbálja tartani a börzét, ugyanis a számítógépgyártó 23 százalékos profitnövekedésről számolt be első üzleti negyedévére vonatkozóan, míg a Li & Fung logisztikai cég több mint 10 százalékkal szárnyalt a szebb kilátások következtében.

A rossz hangulat ellenére emelkedett az Apple

Amerikában szerdán zárásra mínuszok gyűltek össze, a New York-i indxek nem tudták követni európai társaikat az emelkedésben. A Dow Jones több mint 100 pontot hagyott el értékéből, mert a befektetők félelmei felerősödtek a Fed kötvényvásárlási programjának mérséklésével kapcsolatban, emellett pedig a kötvényhozamok is újra emelkedtek, a 10 éves papíroké újra 2,7 százalék fölé ért.

Forrás: investor.hu

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Az Apple-nek sikerült függetlenítenie magát az általános rossz hangulattól, ugyanis tegnap január óta először sikerült árfolyamának 500 dollár fölé emelkednie, habár a nap végéig nem tudta megtartani ezt a szintet és visszacsúszott alá. A részvény ugyanakkor nagy forgalom mellett tudott közel 2 százalékot emelkedni.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: investor.hu

10 százalékot esett viszont piaczárás után a Cisco árfolyama, miután a technológiai cég 4 ezer fős elbocsátást jelentette be, és a vállalat szerint csak 3-5 százalékkal nőhet az árbevétel a most kezdődő üzleti évében, holott a piac inkább 5 százalék fölötti növekedést várt. A beszámoló ugyan a főbb sorokon jobb lett a várakozástól, de ez nem hatotta meg a piacot.

A rendszerint az arany emelkedésére fogadó John Paulson alapja a második negyedév során az arany ETF-ben, a GLD-ben lévő pozíciójának több mint a felét eladta a legfrissebb adatok szerint. Az egyik legnagyobb aranybányacégben, a Barrick Goldban lévő pozícióját pedig teljesen leépítette.

Az amerikai tőzsdefelügyeletnek beadott dokumentumok szerint a második negyedévben megduplázta Apple pozícióját Soros György alapja, viszont teljesen leépítette az arany ETF-ben, a GLD-ben lévő pozícióját. JC Penney részvényeket és opciókat viszont nagy ütemben vásárolt az alap. A hírre az utóbbi részvény 2,2 százalékkal megrántották.

7 S&P 500 komponens is jelent ma az USA-ban, piacnyitás előtt a Wal-Mart és az Estée Lauder számai lehetnek érdekesek, míg piaczárás után a Dell beszámolója lehet fontos. Emellett pedig fontos makroadatok is érkeznek, többek között a júliusi inflációs adat, a New York-i feldolgozóipari menedzserindex, az ipari termelés júliusi alakulása, valamint a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma. Vagyis lesz bőven adat, ami befolyásolhatja majd a kereskedés menetét.

Nyugat-Európában kisebb mínuszban indulhat a nap miután tegnap az amerikai parkettek is mínuszban fejezték be a napot és Japánban is nagyobb csökkenésben van a Nikkei.