Egyelőre nem jön fordulat az orosz OTP-nél

Vágólapra másolva!
A második félévben a hitelezési aktivitás növekedésére számít az OTP pénzügyi vezérigazgató-helyettese, miközben a bank kockázati költségei a tavalyi szint alatt maradhatnak. Bencsik László viszont arra figyelmeztet a Bloomberg tudósítása szerint, hogy az orosz leánybanknál a késedelmes hitelek aránya tovább emelkedhet.
Vágólapra másolva!

A hazai hitelpiacon az OTP folytatja majd a részesedés növelését, a támogatott lakáshitel-program mellett a vállalati hitelezésben is aktívabb a bank. A Portfolio.hu beszámolója szerint Bencsik a devizahitelesek megmentésével kapcsolatban nem mondott újdonságokat, azt emelte ki, hogy már jelenleg is futnak olyan programok (árfolyamgát, nemzeti eszközkezelő), melyek jó kezdeményezések.

A bolgár és horvát késedelmes hitelarányt bizonyos nagyvállalati hitelek 90 napos késedelembe csúszása okozta, Ukrajnában az év második felében már a kedvezőtlen folyamatok visszafordulására számítanak. A kamatmarzs visszaesését Ukrajnában egy nagy vállalati ügyfél 10 százalék feletti kamatozású hitelének késedelembe csúszása magyarázta.

Az orosz hitelportfólió romlását a gazdaság lassulása és a személyi kölcsönök elmúlt időszaki nagy felfutása okozza, az OTP a helyzet kezelése érdekében bankon belüli fejlesztéseket hajt végre. Ezek mellett a fogyasztási hitelek felől a bank jövőre már inkább a kkv hitelek irányába mozdul, bár a lakossági fókuszt így is szeretné megtartani.

A magyar operációban a díjbevételek felfutása a tranzakciós illeték kérdésével (a díjtételek megfelelő változtatásával) van összefüggésben, de a sort segítették az állampapír értékesítések is.