Ide fektetik a pénzüket a milliárdosok

Vágólapra másolva!
Több százmillió dollárral fogad az amerikai részvénypiacok esésére Soros György, aki a negyedév során teljesen leépítette az arany kitettségét. Többek között ez derült ki a világ legnagyobb hedge fundjai által közzétett negyedéves jelentésekből, melyek alapján a befektetők betekintést nyerhettek a hatalmas méretű alapok befektetéseibe. A riportokból ezen túl az is kiderült, milyen cégekben lát fantáziát Carl Icahn, a híres tőzsdecápa, vagy a világ legnagyobb hedge fundja.
Vágólapra másolva!

Közzétették az idei második negyedévre vonatkozó úgynevezett "13F" jelentéseiket az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) felé a világ legnagyobb hedge fundjai, melyekből kiderült, hogy milyen befektetésekben gondolkodnak a hatalmas méretű alapok. Ezeket a riportokat mindig kiemelt figyelem övezi a befektetők részéről, mivel betekintést nyújthat a milliárdos alapok kulisszatitkaiba, és, hogy miként vélekednek az egyes vállalatokról a nagyjátékosok.

A hedge fundokra leginkább azok a tényezők jellemzőek, hogy aktívan kezelik portfóliójukat, speciális stratégiákat követnek, jelentős tőkeáttétellel kereskednek, így nagyobb kockázat vállalása mellett az átlagosnál magasabb hozamokat céloznak meg befektetéseikkel.

Nem ez volt Soros legjobb időszaka

A riportokból kiderült, hogy Soros György, a világhírű magyar származású milliárdos nevével fémjelzett alap teljes mértékben leépítette arany kitettségét. Soros 531 ezer darabot adott el a világ legnagyobb arany ETF-éből, a SPDR Gold Trustból a második negyedévben, nagyjából 69 millió dollár értékben. Az arany árfolyamának második negyedévben látott több mint 20 százalékos zuhanása, és az azt szorosan lekövető ETF mélyrepülése Soros alapját is elijeszthette a nemesfémtől, aki így - több befektetőtársával együtt - teljes kilépett a pozícióból.Forrás: Origo

Soros ezen túl megduplázta az Apple részvényei számát, melyekből már 66 800 darab van a birtokában. A milliárdos Apple kitettsége a második negyedévben még veszteségesnek bizonyulhatott, mivel a papírok másfél éves mélypontjukon is megfordultak. Július óta viszont már közel 25 százalékot emelkedtek, amivel csak a második negyedévben felépített pozíción Sorosnak dollármilliós nyeresége keletkezhetett, ha jó időben szálltak be. Ezzel még a teljes Apple pozíció mínuszos lehet.

Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

A JC Penney sem bizonyult tól jó vételnek eddig, melyből közel 20 millió darabot vásárolt Soros alapja áprilisban, durván 320 millió dollár értékben. A kiskereskedelmi lánc gyászosan szerepel idén, a tavaszi vezetőváltás sem hozta meg a fordulatot, melynek következtében a papírok is gyengélkednek. Soros nagyjából 16 dollár környékén vásárolt be a részvényekből, melyek június végén is e körül a szintnél mozogtak. Azóta viszont nagyobb mélyrepülést mutatott be a részvény, és már 13 dollárig zuhant az árfolyama, közel 20 százalékos veszteséget okozva Sorosnak ezidáig.

JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

Különösen vészjósló viszont, hogy Soros legnagyobb méretű pozíciójával az amerikai tőzsde egyik legismertebb részvényindexének, az S&P 500 esésére fogad. A befektető nagyjából 200 millió dollárért vásárolt put opciókat az S&P 500-ra, melyekkel az árfolyam eséséből profitálhat a tulajdonosa. Ez egyelőre nem bizonyult túl kifizetődőnek (ha még mindig megvan neki), mivel az S&P 500 9 százalékot emelkedett mostanáig, bár Soros vélhetően úgy gondolkodik, hogy az elmúlt hónapok nagy tőzsdei menetelésének egyszer vége kell, hogy legyen.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo

Paulson megtört

Soroson kívül John Paulson is szabadulni kezdett az aranytól, aki korábban épp a nemesfémhez való ragaszkodásáról, és azzal kapcsolatos korlátlan optimizmusáról volt híres. Az előző negyedévekben Paulson még az arany zuhanása ellenére sem volt hajlandó megválni a nemesfémben felvett pozícióitól, ami összességében 1 milliárd dollár feletti nem realizált veszteségeket okozott számára.

A második negyedévben Paulson is bedobta a törölközőt, és több mint a felével csökkentette a SPDR Gold Trustban lévő pozíciójának méretét. A veszteség különösen amiatt lehet fájó, mert saját vagyonának jelentős részét, mintegy 9,5 milliárd dollárt tartott a saját alapjaiban.

Százmilliókat keresett Icahn

Carl Icahnnek továbbra is lesz mit a "tejbe aprítani", mivel a "tőzsdecápa" rendkívül eredményes negyedévet tudhat maga mögött. Icahn továbbra is tartja az év elején felvett, rendkívül nyereségesnek bizonyuló Herbalife pozícióit, és változatlanul 16,5 százalékos részesedéssel rendelkezik az étrendkiegészítőket forgalmazó vállalatban. A Herbalife papírok a második negyedévben 13 százalékot drágultak, míg júliustól kezdve nagyobb raliba kezdtek, és már csak pár dollár választja el őket történelmi csúcsaiktól. Ezzel a második negyedévben további több száz millió dollárt keresett a Herbalife-fal a milliárdos, és a profit a harmadik negyedévben csak még vaskosabb lehet, ha megtartja pakkját a guru.

Ezen kívül a befektető továbbra is tartja 5,54 millió darab részvényből álló Netflix pozícióját (9,9 százalékos tulajdoni hányad), melyen az elért nem realizált nyereség már az egy milliárd dollárt is meghaladta, miután Icahn 58 dollár környékén vásárolt a papírokból még októberben, és a Netflix árfolyama már 256 dollárnál található.

Netflix árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Icahn ezen túl már dollártízmilliós profitot érhetett el az Apple pozícióin augusztusban, melyet mostanában kezdett el kiépíteni. Ahogy arról beszámoltunk, Icahn nagyjából egy milliárd dollárt költhetett a technológiai óriás részvényeire, melyek a milliárdos szerint legalább 600 dollárt érnek.

A milliárdos viszont kissé mellényúlt a Transocean pakkjával. Icahn a meglévő 20,2 millió darab Transocean részvénye mellé további 1,3 milliárd darabot vásárolt a második negyedévben, amivel már 21,5 millió darab van a birtokában az olajtársaság papírjaiból. A részvények közel 8 százalékot vesztettek értékükből április elejétől június végéig, és azóta csak tovább folytatták esésüket, újabb 3 százalékkal lejjebb kerülve.

Megszabadult a Microsofttól a világ legnagyobb alapja

90 százalékát eladta Microsoft részvénypakkjának a világ legnagyobb hedge fundja, a Bridgewater Associates's a második negyedévben, amivel nagyjából 1,27 millió darab papírt dobott a piacra. A Ray Dalio vezette alap 38-43 millió dollár közötti összegért értékesíthette a részvényeket, melyeket még tavaly, az első és második negyedévben vásárolt nagyjából az értékesítési árfolyammal megegyező szinteken.

Ezzel úgy tűnik, hogy a Bridgewater sem bízik már a technológiai óriásban, mely régóta szenved a PC-piac haldoklásától. A redmonti óriás kissé elkésett a nagy reformokkal, amit a cég gyenge második negyedéves gyorsjelentése is bizonyít.

Dalio alapja viszont továbbra is nagy reményeket fűz a Qualcommhoz, melynek papírjaiból további 190 300 darabot vásárolt meglévő pakkjához. A részvények jelenleg is az április eleji magasságokban mozognak, ráadásul mikor Dalio megvette az első Qualcomm részvénypakkot 2012 első negyedévében, akkor is hasonló szinteknél mozgott a papír, így jelenleg nullszaldó körülinek tekinthető ez a pozíció.

Qualcomm árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

A Brigdewater viszont Sorossal ellentétben bízik az amerikai részvénypiacokban, az S&P 500 mozgását leképező SPDR S&P 500 ETF-ben a hedge fundban kezelt vagyon közel 28 százaléka található meg. A tőzsdei szárnyalás következtében pedig óriási profitot tehettek eddig zsebre ebből a pozícióból.

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.