Elveszik az uniós pénzt az offshore cégektől

Vágólapra másolva!
Minden, 2007 óta megkötött uniós támogatási szerződést felülvizsgál az NFÜ. Az új alaptörvény idejére esőket meg is semmisíthetik, ha nincs rendben a pályázó tulajdonosi háttere.
Vágólapra másolva!

Felülvizsgálják az ebben az uniós ciklusban kötött összes támogatási szerződést – jelentette be Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár. Szavai szerint ez hatalmas munka lesz, mert 2007. január 1-jétől több tízezer ilyen szerződést kötöttek.

Csepreghy Nándor szerint az új alaptörvény tartalmazza azt a kitételt, hogy csak átlátható hátterű cégek kaphatnak közpénzt. Ezért az új alkotmány életbelépése óta (2012. január 1.) kötött szerződés semmisnek tekinthető, hogy ha ennek a szabálynak nem felel meg a szerződés. A korábban kötött szerződéseket is felülvizsgálják, de ezeket visszamenőlegesen nem lehet felbontani.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) szigorúbb ellenőrzést, Csepreghy Nándor szerint a legszigorúbb európai ellenőrzési rendszert vezetnek be. „Offshore-vállalkozás nem juthat közpénzhez” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Brüsszel tizenötből tizenhárom operatív program kifizetéseinek leállításáról döntött, mert szabálytalanságokat talált a magyar rendszerben. Lázár János, az NFÜ-t átvevő államtitkár szerint Magyarország kénytelen lesz büntetést fizetni, ez 50-100 milliárd forintra tehető. Ez a pénz nem süllyed el automatikusan, kiírható újra, viszont december 31-ig le is kell kötni a forrásokat.

Csepreghy Nándor szerint Európában átlagosan 2 százalék fölött van a szabálytalanul elköltött pénzek aránya, Magyarországon viszont 1 százalék alatt van ez a mutató.