Különadók nélkül is durván veszteséges az FHB

Vágólapra másolva!
Megbüntették ma a befektetők az FHB Bankot a kedvezőtlen gyorsjelentés után, a bank ugyanis közel kétszer akkora veszteséget ért el a második negyedévben, mint az első három hónapban. A 3 milliárdos mínusz ráadásul a banki különadókkal nehezen magyarázható, mivel azok megközelítőleg 1 milliárd forintot tettek ki, ráadásul a működési költségek éves szinten 15 százalékot emelkedve már 4,7 milliárd forintnál járnak.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült fényesre az FHB Jelzálogbank második negyedéves szereplése, a társaság ugyanis közel kétszer akkora veszteséget halmozott fel az áprilistól júniusig tartó időszakban, mint az első negyedévben. A bank 3 vesztesége 3 milliárd forint lett a második negyedévben, holott az elsőben csak 1,58 milliárd forintot veszített a cég adózás után, sőt, egy éve még 54 milliós profitot ért el az FHB.

Forrás: Investor.hu

Kedvezően alakultak viszont a nettó kamatjövedelem, valamint nettó díj- és jutalékjövedelem sorok, előbbi esetében 3, míg utóbbi soron 18 százalékos növekedés mutatkozott az előző évhez képest.

Költségek szintjén viszont kedvezőtlenül alakult a negyedév, elsősorban a működési költségek 4,7 milliárd forintos értéke számít negatívumnak, ami az előző év azonos időszakához képest 15 százalékos növekedést jelent. Ráadásul a bankadó 706 millió forintos, a tranzakciós illeték elmaradását pótló befizetés felének elszámolása pedig 294 millió forintos terhet jelentett az FHB számára, nem beszélve az árfolyamgát miatt keletkezett 130 millió forintos veszteségről.

Ami viszont igazán jelentős teher volt a bank számára, az pénzügyi műveleteken elért 1,7 milliárd forintos mínusz, ahol csak a devizaműveletek miatt 1,1 milliárd forint mínusz keletkezett. További 900 millió forintos mínuszt jelentett a különféle instrumentumok valós értéken történő értékelése is, így az értékpapír műveleteken keletkező 260 millió forintos nyereség tulajdonképpen elenyésző hatású a teljes pénzügyi műveleteken belül.

A jelentés után az FHB ma a leggyengébben teljesítő komponens a BUX-on belül, egyedüliként 1,2 százalékos mínuszban jár az árfolyama.

Az FHB árfolyama

Forrás: Investor.hu