Vágólapra másolva!
Sikerült jól befejeznie a hetet a budapesti tőzsdének, a BUX index 0,5 százalékos pluszban zárt a hosszú hétvége előtt, ezzel megtörve heti rossz sorozatát. Ebben pedig a Mol segített leginkább, ugyanis az olajpapír szép emelkedéssel tért nyugovóra. A forint is magára talált késő délutánra, és sikerült a 300-as szint alá érnie az euróval szemben.Nyugat-Európában valamelyest magukra találtak a börzék, ahol az olasz tőzsde szerepel a legjobban. Amerikában sincsenek nagy mozgások, de jelenleg emelkednek a parkettek annak ellenére, hogy a vártnál gyengébbre sikerültek a lakáspiaci adatok és a Michigani fogyasztói hangulatindex is a pesszimizmus erősödését jelezte.
Vágólapra másolva!

A Mol és az OTP segített a budapesti tőzsdén

Szépen fejezte be a hetet a magyar tőzsde, amivel megtörte heti rossz sorozatát, hiszen az előző 4 napban mindig csökkenéssel zárt. Ezzel azonban a régióban még csak harmadik a BUX index, ahol a lengyel parkett kullog a sor végén.

Forrás: investor.hu

A hazai parkettet elsősorban a Mol segítette az emelkedésben, az olajpapír ugyanis több mint 1,5 százalékkal drágult, ezzel pedig sikerült újra a 16 000 forintos szintje fölé kerülnie. Zárásra az OTP-t is pluszba törnázták a befektetők, pedig egész nap csak kóválygott a bankpapír tegnapi nagyobb zakóját követően.

A Mol árfolyama

Forrás: investor.hu

A Magyar Telekom tegnapi záróárán fejezte be a napot, és forgalma is igencsak harmatos volt, míg az Egis csak minimális pluszt tudott összeszedni. Szektortársa a Richter ellenben egyedüliként csökkenéssel zárt a hosszú hétvége előtt. Legközelebb majd szerdán lesz kereskedés a BÉT-en.

Forrás: investor.hu

A tegnap jelentő kisebb tőzsdei cégek közül a PannErgy 1százalékos pluszban zárt gyenge negyedéves számai ellenére, míg az FHB 0,6 százalékos mínusszal fejezte be a napot, veszteséges második negyedéve miatt.

A forint megemberelte magát azok után, hogy nap közben hosszabb időre is 300 fölé ugrott az euróval szembeni árfolyama, késő délután már 299,5 alatt van a hazai deviza. A dollár/forint kereszt 224,8-nál, míg a CHFHUF 242,5 közelében áll.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Megugrott az olasz tőzsde

Nyugat-Európában a vezető indexek többsége emelkedik, ahol az olasz és a spanyol börze áll az élen, a milánói parkettnek jót tett a tegnapi pihenője, ugyanis ezzel sikerült kihagynia a mínuszokat, ma pedig már a kicsivel jobb hangulatból profitál.

Forrás: investor.hu

Több mint 7 százalékkal ugrott ma a dán Moelller-Maersk részvénye, miután a szállítmányozással és olajkitermeléssel is foglalkozó vállalat megemelte profitvárakozását, ráadásul erős negyedévet zárt a vállalat.

A Moeller-Maersk árfolyama (Koppenhága)

Forrás: investor.hu

Nagyobbat csökkentek a Telekom Austria részvényei, miután a Format osztrák lap szerint 1 milliárd eurós tőkeemelésre készül az egyik legnagyobb tulajdonos, a Carlos Slim által vezetett America Móvil. A cég szóvivője, Peter Schiefer azonban reagált a hírekre, kiemelve, hogy a telekomcégnek nincsen szüksége arra, hogy részvényeket bocsásson a piacra forrásszerzés céljából.

Nem megy túl jól néhány európai légitársaságnak sem, a Lufthansa 2 százalékkal csökken, míg a British Airways anyacége, az IAG 1,1 százalékkal gyengül, de a fapados Ryanair is mínuszban tartózkodik.

Csalódást keltő makroadatok az USA-ból

Nem alakultak túl jól a fél háromkor megjelenő amerikai lakáspiaci adatok, sem a megkezdett építkezések száma, sem a kiadott engedélyek száma nem érte el az elemzői konszenzust, viszont az előző havi adathoz képest jobbak lettek. Mivel azonban túl nagy eltérés nem volt a prognózisok és a tényadatok között, így a piacok sem reagáltak érdemben.

Forrás: investor.hu

A Michigani fogyasztói hangulatindex stagnálás helyett csökkent augusztusban, ez pedig azt jelzi, hogy a háztartások kevésbé optimisták, mint egy hónappal korábban voltak. A gyenge makroadatok után a New York-i tőzsdéken visszafogottabb erősödés látható.

Az S&P 500 szektorai közül is több sikerrel korrigálja tegnapi méretesebb csökkenését, de azért akadnak mínuszos iparágak is.

Forrás: investor.hu

Hamarosan megkezdődik a hurrikán szezon Amerikában, ami miatt akár fennakadások is lehetnek a mexikói-öbölben az olajkitermeléssel. A BP és a Marathon Oil már néhány dolgozóját evakuálta a kitermelő platformokról. Ez akár még feljebb tolhatja a WTI olaj árfolyamát, amely most 107 dollár körül mozog, az egyiptomi feszültségek következtében mutatott drágulása nyomán.

3 százalékos esésben van a Nordstrom papírja, miután a ruházati kereskedő csökkentett éves profit prognózisán. A menedzsment szerint 3,65-3,8 dollár helyett csak 3,6-3,7 dollár lehet az idei egy évre jutó profit.