Ennyit a növekedési fordulatról

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor Lázár János általi leuzsorásozása uralta a hírfolyamot a héten, a bankárral és a politikussal kapcsolatban azonban fontos információk is érkeztek. Az OTP helyett a takarékoké lehet a zöldbank projekt, Lázár pedig keményen küzdhet az elveszett uniós pénzek visszaszerzéséért. A devizahitelesek annyira várják a mentést, hogy egyre kevésbé akarják fizetni a törlesztőket, aki kimarad a mentésből, legfeljebb a kőkemény magáncsőddel vígasztalódhat. Növekedési fordulat helyett a magyar gazdaság lényegében újra leállt a második negyedévben, de legalább érkezik az első Sólyom-gép. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Noha hivatalosan semmi konkrétum nem derült ki a héten a devizahitelesek küszöbön álló megmentéséről, a téma folyamatosan napirenden volt az elmúlt néhány napban is. Úgy tűnik, maguk a hitelesek is igen komolyan veszik a megmentésükre vonatkozó ígéreteket, egyre többen gondolják úgy, hogy kár is törleszteni, hónapokon belül jön a felmentő sereg.

Két nappal azután, hogy a kormányközeli Századvég megvette a Napi Gazdaságot, a lap meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva már meg is mondta a tutit arról, miként lehet a nélkül devizahitelest menteni, hogy valaki nagyot bukna. A módszer egy átlagember számára teljesen érthetetlen, de arra biztos jó volt a hír, hogy erősítse az érintettek reménykedését.

A forint piacát viszont nem hatotta meg az állítólagos csodamódszer, brókerek szerint a kissé romló külpiaci klíma mellett főleg a devizahiteles-mentés bizonytalansága kergette a 300-as szint fölé a kurzust. Közben egyre biztosabbá válik, hogy a mentésből kimaradó hiteleseknek milyen segítséget szánnak a kormánypárti politikusok. Jöhet a magáncsőd bevezetése, arról persze kevés szó esik, hogy ez az adósok számára egyáltalán nem lesz leányálom, nagyjából minden forintjuk elköltését ellenőrizheti pénzügyi biztosuk.

A héten megjelent az OTP negyedéves eredménybeszámolója, mely szerint a kemény bankadó is csak arra elég, hogy a bank profitnövekedését leállítsa, visszahúzásához kevés. A kormánypárti politikusok újra levonhatják a következtetést, hogy lehet még növelni a bankadót, hiszen az OTP legfeljebb kisebb profitot termel, de a nem szeretett külföldi bankokat az eddiginél is nagyobb veszteségbe dönti. A kormány a takarékszövetkezeti szektort államosítja és erősíti meg, ennek újabb jeleként értékelhető, hogy az OTP helyett a takarékok vehetnek részt a zöldbank projektben.

Az Origo információi szerint egyébként három takarék akár megúszhatja a kényszerállamosítást. Ezt annak köszönheti, hogy a köztársasági elnök először visszabobta a rendszer átalakításáról szóló törvényt. Noha pár nap után a parlament újra elfogadta lényegében változatlan formában, ez a pár nap elég volt ahhoz, hogy a három fürge szövetkezet kihasználja a bankká alakulásban rejlő kiskaput, és így ne csak az Orbán Viktor bizalmasaként ismert Garancsi István nevével fémjelzett takarék legyen az egyetlen, aki megmenekülhet a teljes állami kontroll alól. A dolog persze még nem lefutott, a három szövetkezet meneküléséhez a pénzügyi felügyelet jóindulata is kell.

Kissé műbalhénak tűnik, de például a takarékok államosításáról és az uniós források bebukásáról is jól eltereli a figyelmet Lázár János és Csányi Sándor csörtéje, melyet egyértelműen az államtitkár kezdett azzal, hogy leuzsorásozta a bankvezért. Csányi perel, Lázár áll elébe, lemond mentelmi jogáról.

A várva várt makroadatok közül az infláció a vártnál kissé alacsonyabb lett, újra mélypontra esett. A növekedés azonban megint siralmas. Ahhoz képest, hogy az idénre növekedési fordulatot várt a kormány, a második negyedévben csak a létező legkisebb mértékben, 0,1 százalékkal nőtt a GDP az elsőző negyedévhez képest. De év/év alapon már ezzel is sikerült kikecmeregni a recesszióból. A lakáspiacról újabb index jelezte, hogy semmi jele a fordulatnak, tart a lejtmenet.

A Magyar Postánál tart a drasztikus létszámleépítési folyamat, de legalább a Sólyom légitársaság felvesz új embereket. Az eddigi pozíciókat nagy túljelentkezés mellett betöltötték, és vasárnap megérkezik a cég első gépe is Ferihegyre. Hamarosan a jegyárusítás is megkezdődik. A Sólyom beindulásához hasonlóan a magyar leleményesség megtestesülése, hogy már megvan a módszer és a lehetőség is a tranzakciós illeték kikerülésére. Sajnos a hetet nem sikerült jó hírrel zárni: pénteken újabb utazási iroda jelentett csődöt, de állítólag minden külföldön rekedt utasát hazahozza a Best Reisen.