Milliárdokért rúgathatja ki magát a Blackberry vezére

Vágólapra másolva!
Bár a BlackBerry elmúlt másfél éves teljesítménye vélhetően nem vonul be a siker sztorik könyvébe, a vezérigazgató, Thorsten Heins így is akár 55 millió dolláros végkielégítést kaphat. Amennyiben a BlackBerry ugyanis ténylegesen új tulajdonosok kezébe kerül, akkor könnyen elképzelhető, hogy a régi vezérigazgatóra sem tartanak majd igényt, akinek látszólag nem sok oka lesz a bánkódásra.
Vágólapra másolva!

Mennyi az annyi?

Bár eszünk ágában sincs megkérdőjelezni Thorsten Heins, a BlackBerry vezérigazgatójának a cég iránti lelkesedését, feltehetően nem omlana össze akkor sem, ha a nagy változások előtt álló cég végül megválik tőle. Heins ugyanis akár 55,6 millió dollárt is kaphat abban az esetben, ha a cég új tulajdonosokhoz kerül, rá pedig már nem tart igényt a BlackBerry. Ez a jelenlegi árfolyam mellett több mint 12 milliárd forintot jelent.

Heins végkielégítése több forrásból származhat, egyrészt a fizetését, különféle nyugdíjbefizetésekből származó összegeget, valamint részvényeket kapna a jelenlegi vezérigazgató. Fontos viszont, hogy a "nagy pénz" csak akkor üti Heins markát, ha a cégnél tulajdonos váltás történik. Ebben az esetben ugyanis 48 millió dolláros részvénycsomagot kap a vezérigazgató, míg tulajdonosváltás nélkül csak 16 millió dollárosat.

Érdemes továbbá azt is hozzátenni, hogy a végkielégítés a március végi árfolyamok alapján lett kiszámítva, így a jelenlegi árfolyam alapján csak 44 milliót kaphat legjobb esetben a vezérigazgató. Feltehetően ettől sem alszik nyugtalanul Heins.

Eladhatják a céget

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a BlackBerry létrehozott egy speciális bizottságot, melynek a társaság előtt lévő különböző stratégiai lehetőségek megvizsgálása lesz a feladata. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a vállalat eladásra fogja kínálni saját magát. Ezzel együtt viszont az sincs kizárva, hogy a céget végül darabonként értékesítik majd.

Az árfolyam azóta valóssággal szárnyra kapott, bár a legutóbbi gyorsjelentés következtében történt brutális árfolyamesés után van is honnan visszakapaszkodnia a részvénynek.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Investor.hu