A Fed egyelőre nem zárja el a pénzcsapot

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyelőre nem fékezi az USA és ezen keresztül a világ nagy részének gazdaságát felpörgető brutális lazító programot. Úgy vélik, a lassítással várni kell addig, míg a gazdaság valóban talra áll.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank (Fed) 12 kamatdöntője közül szinte mindenki úgy vélte, hogy még nincs itt az ideje a gazdaságélénkítés lassításának - derül ki a Fed legutóbbi, július 31-i kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.

Azonban néhány kamatdöntő szerint hamarosan eljöhet az ideje "némileg lassítani" a havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programot, mások szerint viszont türelmesnek kell lenni a döntéssel, és meg kell várni, amíg a gazdaság valóban olyan egészséges állapotba kerül, hogy fékezni lehet a mennyiségi enyhítést.

A kamatdöntők rámutattak arra, hogy a gazdaságélénkítő program szeptemberi elindítása óta "figyelemreméltóan" csökkent a munkanélküliség, júliusban 7,4 százalék volt, ez azonban nem sikertörténet, tekintettel például arra a sok amerikaira, akik feladták a munkakeresést.

A New York-i tőzsdemutatók némileg tovább gyengültek, a jegyzőkönyv ismertetése után húsz perccel a DJIA index 0,52 százalék, az S&P mutató 0,47 százalék, a Nasdaq Composite 0,32 százalék veszteségen állt. Az euró 1,3348 dollárra gyengült a bejelentést megelőző 1,3376 dollárról.