Az erőt nyerő forint csökkentette az államadósságot

Vágólapra másolva!
Az IMF-hitel visszafizetése ugyan még nincs benne a statisztikában, az államadósság mégis csökkent az elsőről a második negyedévre. A teljes hitelállomány nőtt ugyan, de a forint erősödése miatt az adósságráta csökkenni tudott.
Vágólapra másolva!

A GDP 81,4 százalékára nőtt az államháztartás uniós módszertan szerint számított adóssága a II. negyedév végén - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az adósság tavaly év végi szintje 79,2 százalék volt, ez alá kellene vinni év végéig az rátát.

Az első negyedév végén a ráta még 82,4 százalék volt. A jegybank közleménye szerint két hatás érvényesült. Egyrészt a hitelállomány 226 milliárd forinttal nőtt - ennyivel több hitelt vett fel Magyarország, mint amennyit visszafizetett.

Másrészt a forint erősödése miatt 315 milliárd forinttal csökkent az állomány. Az államadósság számításakor a devizaadósságot forintban kell számolni, így a hitelfelvétel mértékétől függetlenül a forint árfolyama is befolyásolja az adósságrátát. Március végén pedig, amikor mérték az adósság szintjét az euró árfolyama 300 forint fölött járt. Sokkal erősebb ugyan nem lett a forint a második negyedév végére, de annyira azért igen, hogy ez 315 milliárddal csökkentse az adósság forintértékét.

A kormány döntésére Magyarország augusztus 12-én teljesen visszafizette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé fennálló adósságát úgy, hogy újabb hitelt az első negyedévi devizakötvény-kibocsátás után már nem kellett felvenni. Az augusztusi visszafizetés adatai a III. negyedéves statisztikában fog megmutatkozni. Az Államadósság Kezelő Központ szerint 2 százalékponttal fog csökkenni az adósságráta ennek hatására. Az államadósság elleni küzdelemről bővebben itt olvashat.