Visszarántották az OTP-t

2013.08.21. 17:25

Nagyot téptek záráskor az OTP árfolyamán, így a bankpapír faragni tudott napközben összeszedett nagyobb mínuszain. Viszont ez sem volt elég, hogy a BUX kikecmeregjen a negatív tartományból, mivel a többi főbb papír pocsékul teljesített, ami miatt messze lemaradva régiós társaitól nagyobb eséssel fejezte be a napot a magyar részvényindex.

A nemzetközi tőzsdék a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvére várnak, mivel abból fontos információk derülhetnek majd ki az amerikai jegybank pénzpumpájának tervezett jövőjéről. A kivárás miatt nincs nagy mozgás a piacokon, a főbb részvényindexek nem sokkal tegnapi záróértékeik alatt mozognak, és Amerikában a kedvező lakáspiaci adat sem tudja meghozni a vételi kedvet.

Nagyot téptek az OTP-n záráskor

Pocsékul teljesített ma a magyar tőzsde Európával ellentétben, a BUX 1,7 százalékos mínuszt szedett össze, amivel messze alulteljesítette régiós társait. A szomszédos piacok nagyobb eséseket produkáltak az elmúlt napokban, amíg a magyar befektetők pihentek, így a BUX vélhetően ezt a "lemaradását" hozta be.

Az ATX-et az OMV 0,5 százalékos esése tartotta vissza, az olajpapír annak ellenére esett, hogy 33 euróról 35 euróra emelte a papírokra megfogalmazott célárát a Citigroup, miután az osztrák olajcég bejelentette, hogy 2,65 milliárd dollárért upstream eszközöket vesznek a norvég Statoiltól.

Forrás: Origo

A magyar részvényindex zuhanásában az egyik legnagyobb szerepet az OTP mélyrepülése játszotta. A bankpapír tovább halmozta a mínuszokat délután, bár zárásra nagyobbat rántottak rajta, melynek köszönhetően a 3 százalékos mínuszokból 1,4 százalékos esésig tornázta vissza magát. Napközbeni gyengélkedésében az is szerepet játszhatott, hogy a korábbi 6000 forintról 5500 forintra csökkentette az OTP célárát a Credit Suisse elemzője. A szakértő viszont továbbra is felülteljesítőnek minősíti a papírokat.

OTP árfolyama

Forrás: Origo

Rajta kívül a Richter 2,4 százalékot gyengült, míg a rossz hangulatban a többi főbb papír is gyengélkedett. A Mol a 16 ezres szinttel vívott nagy csatát, de végül alulmaradt, mivel 1,5 százalékos zuhanás után a szint alatt fejezte be a kereskedést.

A Magyar Telekomnak volt a legrosszabb napja, mivel 2,5 százalékot veszített értékéből, míg az Egis 0,7 százalékot esett.

Forrás: Origo

A forint egész nap is a 300-as szint körül táncol az euróval szemben, míg a dollárral szembeni árfolyama nem sokkal 224 fölött, a svájci franké 243,5-nél jár késő délután.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Kivárnak a befektetők a Fed jegyzőkönyve előtt

Amerikához hasonlóan Európában is a kivárás a jellemző, a részvényindexek nem sokkal tegnapi záróértékeik alatt ingáznak a Fed esti jegyzőkönyve előtt.

A piaci nyugtalanságot fokozhatja a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schauble napokban adott nyilatkozata, aki szerint a görögöknek egy harmadik mentőcsomagra is szükségük lehet, mivel az eddigi pénz nem bizonyult elégségesnek.

Forrás: Origo

A Vestas több mint 6 százalékot ugrott az új vezérigazgató kinvezésének hírére. A dán, szélenergiával foglalkozó társaság az elmúlt két évben folyamatosan veszteséges volt, emiatt váltották le Anders Runevad korábbi vezérigazgatót, aki 2005 óta irányította a céget. A Vestas 62 millió eurós nettó veszteséget ért el a második negyedévben, holott a szakértők csupán 9 millió eurós mínuszra számítottak, ami után megköszönték Runevad eddigi munkáját.

A mai kötvényaukciók felemásan sikerültek ma az eurózónában, Portugália egy milliárd euróért adott el 3 és 12 hónapos DKJ-ket. A kereslet jól alakult, ráadásul az előző kibocsátáshoz képest csökkent az akciós hozam is.

Németország viszont 2012 márciusa óta a legmagasabb hozam mellett adott el kétéves kötvényeket 4,09 milliárd euró értékben. A német választásokkal kapcsolatos hír, hogy az Angela Merkel vezette koalíció tovább növelte az ellenzékkel szemben az előnyét nagyjából 4 héttel a németországi választások előtt - számolt be a Wall Street Journal.

Püfölik a kiskereskedelmi láncot

Amerikában a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvére várnak a befektetők, mely magyar idő szerint este nyolckor fog napvilágot látni. Ebből pontosabb információk derülhetnek ki, hogy az amerikai jegybank mikor és milyen mértékben fogja visszafogni a QE3 programot, melynek nagy szerepe van az elmúlt hónapok tőzsdei ralijában. A várakozások egyre inkább visszafogott szeptemberi csökkentésről szólnak, de a pontos időzítés és a kötvények vásárlására fordított összeg csökkentésének mértéke még ismeretlen.

A kivárás miatt a főbb amerikai részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében mocorognak, az S&P 500 0,2 százalékos, a Dow Jones 0,3 százalékos, míg a Nasdaq 0,1 százalékos mínuszban található. Ha a Dow Jones zárásra sem tud kikecmeregni a negatív tartományból, sorozatban a hatodik napot zárhatja mínuszban.

Forrás: Origo

A hangulaton nem tud javítani a kedvező makroadat sem, mely szerint júliusban 6,5 százalékkal több használt lakást adtak el, mint egy hónappal korábban. A szakértők csupán 1,4 százalékos bővülésre számítottak.

Az S&P 500 szektorai a technológiai cégek kivételével gyengülgetnek, az előbbieket többek között az Apple és a Microsoft 0,7 százalékos emelkedése tartja pluszban.  

Forrás: Origo

Az egyedi vállalati hírek közül érdemes megemlíteni, hogy több mint 13,8 százalékot esett Staples árfolyama, miután a kiskereskedelmi társaság az elemzői konszenzushoz képest gyengébb negyedévet zárt, ráadásul az éves EPS várakozását is csökkentette a menedzsment. Korábban 1,3-1,35 dolláros EPS-re számítottak, most csak 1,21-1,25 dollárra. Az irodaszereket értékesítő vállalat leginkább a cégek takarékossági intézkedései miatt, illetve az egyre inkább digitalizálódó irodák miatt szenved.

5,9 százalékos pluszban mozog Lowe's, miután a lakberendezési eszközöket, bútorokat értékesítő cég meglehetősen jó negyedévet zárt, ráadásul megnövelte a profitvárakozását is.

1,3 százalékos csökkenéssel vágott bele a mai napba a Toll Brothers. A luxusház-építő profit soron erős, árbevételt tekintve viszont nem zárt erős negyedévet. A részvények azóta magukhoz tértek, és 1,9 százalékot tudtak erősödni.

Forrás: Origo