Pocsékul rajtolt az OTP

2013.08.21. 9:32

Gyengén kezdte az ünnep miatti csonka hetet az OTP, melyben a bankpapírra vonatkozó pesszimista elemzői ajánlás is szerepet játszik. A hazai tőzsdén borongósabb hangulat uralkodik, a legtöbb főbb részvény mínuszban kezdett, ami a BUX-ot is lefelé indította el a lejtőn. Európában a kivárás a jellemző a Fed ma este érkező jegyzőkönyve előtt, így a főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében kezdték a napot.

Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Óvatos fellélegzés az amerikai tőzsdéken

Lemaradt a BUX

Eséssel kezdte az ünnep utáni első kereskedési napot a magyar részvényindex, mely 0,7 százalékos mínuszban mozog nyitás után. A BUX ezzel lemaradónak számít a régióban lengyel társához hasonlóan, a cseh PX és az osztrák ATX korrigálni kezdte az elmúlt napok nagyobb eséseit.

Forrás: Origo

A BUX gyengélkedésének legfőbb oka az OTP pocsék rajtja, a bankpapír 1,3 százalékot zakózott nyitás után. Ebben az elmúlt napok rossz hangulatán túl az is szerepet játszik, hogy a korábbi 6000 forintról 5500 forintra csökkentette az OTP célárát a Credit Suisse elemzője. A szakértő viszont továbbra is felülteljesítőnek minősíti a papírokat.

A többi főbb papír közül a Mol szintén gyengélkedik, és 0,7 százalékot esett nyitás után, miután az OTP-hez hasonlóan a Mol-lal kapcsolatban is pesszimista elemzői vélemény látott napvilágot. A Nomura elemzője leminősítette a Mol papírjait, a szakértő a korábbi semleges helyett már csökkentésre javasolja az olajtársaság részvényeit. A papírok azóta kissé korrigáltak, és 0,2 százalékos mínuszig tornáztákf el magukat.

A Mol vezérigazgatója egyébként hajlandó lenne Horvátországba utazni, hogy vállalja kihallgatását a horvát Globus újság szerint. Hernádi Zsolt ellen még júliusban indult újra a nyomozás korrupciós vádak miatt. A lap arról is beszámolt, hogy két hete hivatalos tárgyalás kezdeményezett a horvát gazdasági miniszter a Mollal a horvát gázkereskedő felvásárlásáról, amiről már 2009 óta rágódnak a felek. Egyelőre még nem sikerült megállapodásra jutniuk

A Magyar Telekom viszont 0,3 százalékot tudott drágulni, és a Richter is minimális, 0,2 százalékos pluszban forog. Az Egis viszont 0,2 százalékot esett.

Forrás: Origo

A forint nem bír eltávolodni a 300-as szinttől az euróval szemben, bár a hosszú hétvégén 301 körül is járt a jegyzés. A dollár/forint árfolyama 224 alatt, a svájci franké 243,5 körül mozog délelőtt.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

A Fedre várhat Európa

Már az amerikai piacokon is érezhető volt az elmúlt napok nyomásának enyhülése, ami után Európában is hasonló események figyelhetőek meg. Az európai tőzsdék tegnapi záróértékeik közelében kezdték meg a kereskedést, ami mindenképpen pozitívum a hét elején mutatott nagyobb esések után.

A befektetők a ma este megjelenő, legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyvére várhatnak, amiből pontosabb utalásokat kaphatnak az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának jövőjéről. A várakozások egyre inkább visszafogott szeptemberi csökkentésről szólnak, de a pontos időzítés és a kötvények vásárlására fordított összeg csökkentésének mértéke még ismeretlen.

A piaci nyugtalanságot fokozhatja a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schauble napokban adott nyilatkozata, aki szerint a görögöknek egy harmadik mentőcsomagra is szükségük lehet, mivel az eddigi pénz nem bizonyult elégségesnek.

Forrás: Origo

Az egyedi vállalati hírek közül érdemes kiemelni a Heineken gyorsjelentését. A sörgyártó 1,33 milliárd eurós üzemi eredményt hozott össze az év első hat hónapjába, holott a Bloomberg által megkérdezett elemzők 1,34 milliárd euróra számítottak. A sörgyártó cég szerint némileg emelkedtek a beszerzési árak a félév során. A cég 0,36 eurós osztalék kifizetését tervezi az első félévet követően. A bejelentésekre már 3,7 százalékot esett a részvény.

A BMW viszont 0,1 százalékot gyengült, miután a Bloomberg információi szerint nem múködik kifogástalanul a cég legújabb, ellátást segítő rendszere, mivel a javításhoz szükséges alkatrészek beszerzésére a kelleténél többet kell várni.

Ma fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni az eurózónából, és a tengerentúlon is viszonylag üres lesz az adatnaptár. A statisztikák közül csupán a meglévő lakások értékesítésének júliusi alakulását fogják közzétenni, mely a várakozások szerint 1,4 százalékkal bővülhetett júliusban az előző hónaphoz képest. A mai nap legfontosabb eseménye kétség kívül az este nyolckor érzekő Fed jegyzőkönyv lesz.