Varga Mihály meglepte a Dunaferr vezetőit

Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőtt egyeztetett Varga Mihány nemzetgazdasági miniszter és az 1500 fős leépítést bejelentő Dunaferr vezetősége, ahol még szó sem volt arról, amit pár órával később Varga bejelentett, hogy az állam megvenné a céget.
Vágólapra másolva!

Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjét meglepte a magyar kormány hétfői vételi ajánlata, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be – mondta a társaság szóvivője. Mezőközy András közölte: a cégvezetés és a miniszter közötti, hétfő délelőtti tárgyaláson egyáltalán nem volt téma az állam vásárlási szándéka. Amennyiben a kormány valóban megfogalmazza vételi ajánlatát, arról biztosan nem a menedzsment fog dönteni, hanem a tulajdonos.

Varga és a Dunaferr-menedzsment közötti hétfő délelőtti egyeztetés után a miniszter még azt mondta, hogy az államosítás nem jön szóba, nem merült fel a megbeszélésen. Aznap délután azonban már az állam vételi szándékáról tett említést a tárcavezető. A kormány még a héten megteszi ajánlatát az 1500 fős leépítést a múlt héten bejelentő cégre.

Varga elhibázottnak tartja a Dunaferr 2004-es privatizációját. Hogy mikorra egyezhetnek meg a Dunaferr tulajdonosaival, arra azt mondta: "én azt gondolom, hogy ha van egy pozitív hozzáállás a mostani tulajdonosok részéről, akkor akár már az őszre, szeptember végére, október közepére meg lehet állapodni a legfontosabb kérdésekben". A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy ha nem fogadja el a tulajdonos az ajánlatot, akkor a kormány feladata segítséget nyújtani minden olyan embernek, akit elbocsátanak. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat például ügyfélszolgálatot nyit a cégnél.

Evgeny Tankhilevich cégvezető az "államosításra" vonatkozó kérdésre még hétfőn kijelentette: nem hallott ilyen szándékról, de erre a lehetőségre a menedzsment biztosan nemet mondana. A vállalat vesztesége az utóbbi két évben közel 50 milliárd forintot tett ki, de a Dunaferr nyereségessé tehető.