A Szigeten jártak az adóellenőrök, és büntettek

2013.08.22. 13:02

A Sziget Fesztiválon is dolgoztak az adó- és vámellenőrök. Több mint kétmillió forintos büntetést rónak ki. Feketén foglalkoztatottakra, hamis ruhákra bukkantak, és nem kaptak nyugtát, amikor limonádét ittak.

Több mint 150 ellenőrzést végeztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai és pénzügyőrei az augusztus elején tartott Sziget fesztiválon, ennek alapján összesen 2,2 millió forint bírságot szabnak ki a szabálytalanul eljáró vállalkozásokra.

Az adóhivatal munkatársai a jövedéki termékekre és a szellemi tulajdonjogra vonatkozó szabályok betartása mellett vizsgálták a számla-, illetve nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az árucikkek eredetét is. Mint a hivatal írja, bár az általános tapasztalatoknál kedvezőbb adózási morál volt jellemző a Szigeten, akadt néhány jogsértő vállalkozás.. Négyen bejelentés nélkül foglalkoztatták alkalmazottjukat, tízen pedig a jövedéki ellenőrzésen buktak meg. Emellett a pénzügyőrök 200 ezer forint értékű, kétes eredetű és hamis márkajelzésű ruházati terméket foglaltak le.

A NAV a fesztivál bejárata előtti árusokat is ellenőrizte. Egyiküktől az adóellenőrök limonádét és ásványvizet vásároltak, ám az árus nemcsak nyugtát nem adott a bevételről, hanem adószám és engedélyek nélkül árusított.

A Napi Gazdaság nemrég arról írt, hogy idén csökkent a szabálytalanságok száma a fesztiválokon, így a Szigeten is. Ebben jelentős része van a Sziget Kft. által szervezett rendezvényeken két éve bevezetett úgynevezett fesztiválkártyának, amely száműzte a készpénzes fizetést. A fesztiválkártyák fehérítő hatása mellett azonban a szabálytalan foglalkoztatás, az áru bizonyíthatatlan eredete, illetve a rossz dokumentumkezelés nem tűnt el a Szigetről és a hasonló rendezvényekről sem.