Európában is gyárat nyit az elektromos autógyártó

2013.08.22. 13:44

Európában és Ázsiában építene gyárakat a világ legismertebb elektromos autógyártója, a Tesla. A médiában gyakran felbukkanó Elon Musk vezérigazgató azt már nem részletezte a Bloomberg TV-nek, hogy pontosan mely országokban és mikor kerülhet sor a terjeszkedésre. A tömeggyártás beindítására vonatkozó ambiciózus tervek láttán persze elkerülhetetlennek tűnik, hogy az amerikai Tesla gombamód kezdjen szaporodni a világ más részein.

A Tesla idén 21 ezer darab Model S típusú autó gyártását tűzte zászlajára, amit 2014-ben szeretnének megduplázni. Bár a nagy növekedés elsőre soknak tűnhet, a vállalat kaliforniai gyárában éves szinten akár 500 ezer autót is legördülhetne a futószalagokról, vagyis a 40 ezres mennyiséggel sem lesz még a közeljövőben probléma.

Forrás: teslamotors.com

A Tesla célja viszont az, hogy tömeggyártást hozzon létre, és a 700 ezer dolláros Model S mellett más kategóriában is megjelenjen. A tervek között szerepel, hogy egy sokkal olcsóbb (a Model S-hez képest féláras) autóval is megjelenjenek, márpedig ehhez már a kapacitásaik bővítésére lesz szükség. Európában és Ázsiában is gyárakat nyitna a Tesla (egy már működő holland összeszerelő üzeme mellé), de konkrét helyszínről és időzítésről a vezérigazgató egyelőre nem beszél.

Annyit tudunk, hogy az olcsóbb kategóriás autóval 3-4 éven belül szeretnének megjelenni, vagyis akkorra éves szinten már több százezres termelésre és új gyárnyitásokra készülnek a vállalatnál.

A tervek meglehetősen ambiciózusak, de a részvények piacán sokan megveszik a nagy növekedés ígéretét. Az árfolyam csak az idei évben négyszereződött, és mostanra a társaságnak akkora értéket tulajdonítanak, mint például a sokkal nagyobb hagyományokkal büszkélkedő Fiatnak. Bár az valóban szép teljesítmény, hogy az első negyedévben már profitot ért el a vállalat, sokan figyelmeztetnek a növekedés körüli kockázatokra.  

A Tesla árfolyama (USD)