Forintosítás azonnal, kisebb törlesztőrészlettel

Jön a devizahiteles-mentés, ilusztráció
Vágólapra másolva!
Kamat-, esetleg még tőkekedvezményt is kapnának a lakáscélú devizahitelt felvett adósok a készülő mentőcsomag értelmében, legalábbis a Portfolio.hu így értesült. A cél a kisebb törlesztőrészlet lehet. Az állam is nagyon jól járhat ezzel. Két forgatókönyvvel készülhetnek a bankok a kormánnyal való egyeztetésre.
Vágólapra másolva!

Forintosítás azonnal vagy elnyújtva, némi tőke- és/vagy kamatkedvezménnyel megspékelve – így nézhet ki az a javaslatcsomag a Portfolio.hu értesülése szerint, amelyről a bankszövetség és a kormány a jövő heti egyeztetésén a terítékre kerül. A két fél a lakáscélra devizahitelt felvett adósok újabb mentőcsomagjáról fog tárgyalni, a bankok a jövő hétre kell elkészíteniük a saját javaslatukat, a Portfolio.hu információjából azonban arra lehet következtetni, az már lényegében készre van csiszolva. A nagy kérdés, hogy ez mennyiben passzol a kormány elképzeléséhez. A kabinet ősszel pontot kíván tenni az ügy végére.

A gazdasági portál tudomása szerint az első forgatókönyv keretében az aktuális árfolyamon forintra váltanák a devizahiteleket. A franknál ez most 242, az eurónál 300 forintos árfolyam melletti átszámítást jelentene. A forintban mért adósság így rögzülne, így például egy forinterősödés esetén az adósság csökkenéséből már nem profitálnának az adósok – de a gyengüléstől is védve lennének. Hogy vonzó legyen mégis ezt választani, tőke- és/vagy kamatkönnyítést is adnának a lakáscélú devizahitelt felvetteknek. A cél, hogy a törlesztőrészlet csökkenjen. (Tőke- és/vagy kamatkönnyítés nélkül a törlesztőrészlet jelentősen megugrana, hiszen például a frankhitelek kamata durván 2 százalékponttal kisebb a 9,6 százalékos kamatozású forinthitelekénél.)

A részvétel automatikus lenne, aki mégis ki akar maradni belőle, és megtartaná a devizahitelét, annak külön kellene nyilatkoznia erről, mint a magán-nyugdíjpénztári pénzek államhoz való, 2011-es irányításakor. Az árfolyamgátasoknak is be kéne lépniük. Már idén elindulna a forintosítás.

A jegybank devizát ad a bankoknak, hogy az akció ne járjon forintgyengüléssel. A bankok és az állam megosztozhat a tőke-, illetve a kamatkönnyítés terhén.

A lap kalkulációi azt mutatják, hogy az állam sokat nyerne ezzel. A jegybank nyerne egy halom pénzt a deviza átadásával, ez egy egyszeri, akár száz-százhúsz milliárd forintra is rúghat. Plusz lesz egy durván 30 milliárdos, évenkénti kamatmegtakarítás. A kamat-, illetve tőkekönnyítés persze pénzbe kerül. Ahhoz, hogy 10 százalékkal csökkenjen a törlesztőrészlet a mostanihoz képest, durván évi 40 milliárd forintot emészt fel. 20 százalékkal kisebb törlesztőrészlethez 60 milliárd forint kell, ennek elosztása a bankok és az állam között az egyeztetések függvénye lehet.

A Portfolio.hu által ismertetett második forgatókönyv egy elnyújtott forintosítást takar. Itt évek alatt vezetnék ki a devizahiteleket, valahogy úgy, hogy a hitel futamidejét lerövidítenék, de hogy ez ne járjon törlesztőrészlet-emelkedéssel, nyomban egy forinthitelbe kényszerítenék az adósokat, és ezt a forinthitelt majd csak évek múlva kéne elkezdeni törleszteni – ahogyan ma az árfolyamgátnál is van.