A HSBC által közölt előzetes feldolgozóipari menedzserindex (PMI) a növekvő tartományba billent át és négy hónapja nem látott szintre emelkedett. Egyre több pozitív hír érkezik a távol keleti országból, júliusban a hivatalos PMI értéke került a vízválasztó 50 pontos érték fölé és az elektromos áram fogyasztás növekedése is a gazdasági aktivitás emelkedéséről árulkodik.

 

Egy héttel a hónap vége előtt, a hagyományoknak megfelelően ma tette közzé a kínai előzetes beszerzési menedzserindexét (PMI) a HSBC. A júliusi 47,7 pontos értéket követően a augusztusi előzetes olvasat 50,1 pontot mutat, ami 4 havi csúcsnak felel meg.

Forrás: Origo

A HSBC által elkészített előzetes felmérés mindig egy héttel a végleges adat előtt jelenik meg és nagyjából a szokásosan megkérdezett beszerzési menedzserek 85-90 százalékának véleményét már magában foglalja.

Abból a szempontból nem beszélhetünk nagy meglepetésről, hogy az utóbbi időben több pozitív adat is a kínai gazdasági aktivitás növekedéséről árulkodik. A júliusi elektromos áram fogyasztás, illetve az előző havi hivatalos PMI adat is a pozitív folyamatokat támasztja alá.

Forrás: Origo

A hivatalos és a HSBC által összeállított beszerzési menedzserindexek között az a különbség, hogy az előbbi főleg a nagy és állami vállalatok, míg az utóbbi a kis és közepes cégek menedzsereinek megkérdezése alapján készül.

Növelik aktivitásukat a vállalatok

Az alindexek közül a kibocsátás és az új megrendelések terén is növekedésről számoltak be a megkérdezett menedzserek, valamint az értékesítési és beszerzési árak növekedése is az erősödő aktivitást jelzik. Negatívum azonban, hogy a foglalkoztatás még mindig csökken (bár az előző hónaphoz képest lassabb ütemben) és az export megrendelések terén továbbra is visszaesésről árulkodik a felmérés.

A HSBC közgazdásza, Hongbin Qu szerint láthatóak a stabilizálódás jelei köszönhetően annak, hogy a vállalatok alkalmazkodtak a kialakult helyzethez és elkezdték pótolni a korábbi hónapokban leépített készleteiket. A helyzet még koránt sem nevezhető túlzottan optimistának, elsősorban a külső piacok gyengesége miatt, de az elemző a következő hónapoktól a javulás folytatódását várja.