Vágólapra másolva!
Újra ütni kezdték az OTP-t, a bankpapír nagyobb mínuszt szedett össze nyitás után, amivel folytatja az elmúlt napok pocsék teljesítményét. Emiatt kissé borongós a hangulat a hazai parketten, mivel az OTP esése a BUX-ot is a negatív tartományba rántja le. Európában óvatos emelkedés kezdődött annak ellenére, hogy továbbra is bizonytalan, az amerikai jegybank pontosan mikor kezdi el csökkenteni eszközvásárlási programját. Vélhetően az elmúlt napok esései után enyhe korrekció kezdődött a piacokon, bár a mai makroadatok még okozhatnak nagyobb mozgásokat a börzéken.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Megtáncoltatta az amerikai tőzsdéket a Fed
Vágólapra másolva!

Ütik az OTP-t

Az európai tőzsdék óvatos emelkedése ellenére a BUX tovább gyengélkedik a tegnapi nagyobb esése után, és 0,4 százalékos mínuszban mozog nyitás után. A hazai piac ezzel újra lemaradt régiós társaitól, mivel a szomszédos piacokon emelkedés kezdődött.

Az osztrák ATX-et a Raiffeisen 1,6 százalékos emelkedése támogatja, annak ellenére, hogy a bank csalódást keltő számokat tett közzé gyorsjelentésében. A vállalat az elemzők várakozásainál közel 12 százalékkal alacsonyabb nettó profitot ért el a második negyedévben.

Forrás: Origo

A magyar részvényindexet az OTP gyengélkedése rántja mínuszba, a bankpapír nem bír magára találni, és a tegnapi nagyobb esése után újabb 1,6 százalékkal értékelődött le.

Az OTP-t érintő hír, hogy még az idén elindulhat a devizahiteles mentőprogram, melyben minden adósnak részt kell majd vennie. Ezt Orbán Gábor közölte a Heti Válasznak adott interjújában. Orbán arra is utalt, hogy az ország még az idén kibocsáthat dollár alapú államkötvényeket is, hogy az IMF-hitel idő előtti visszafizetése miatt lecsökkent devizatartalékokat pótolja.

A többi főbb papír vegyesen teljesít, a Mol fél százalékot tud erősödni, annak ellenére, hogy az olajtársasággal kapcsolatban ma újabb pesszimista vélemény látott napvilágot, ezúttal a KBC Securities elemzője csökkentette a Mol részvények fair értékét 14900 forintra. A szakértő ráadásul eladási ajánlást párosított a papírokhoz. Tegnap a Nomura elemzője minősítette le a vállalat részvényeit.

Rajta kívül az Egis és a Magyar Telekom egyelőre nem mutat elmozdulást, míg a Richter 0,3 százalékot esett, amivel nem tudják korrigálni tegnapi nagyobb esésüket.

Forrás: Origo

A kötvénypiacokon hozamemelkedés kezdődött, az ötéves magyar kötvényhozam két hónapos csúcsra, 5,75 százalékra ugrott. Ennek oka a Fed eszközvásárlási programja körüli bizonytalanság, ami miatt az amerikai kötvényhozamok is emelkedtek.

A forint a lélektani 300-as szint fölött mozog az euróval szemben, bár kisebb erősödés után egyre jobban közelíti ezt a szintet. A dollár/forint árfolyama 225,3-nál, a svájci franké 243,6-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Erősödik Európa

Az amerikai és ázsiai tőzsdék esése ellenére óvatos emelkedéssel kezdték a napot az európai részvényindexek. Noha a Fed jegyzőkönyvéből továbbra sem derült ki, hogy az amerikai jegybank pontosan mikor fogja csökkenteni az eszközvásárlási programok méretét, az európai piacokon nincs nyoma a nyugtalanságnak.

Forrás: Origo

A francia CAC index fél százalékot emelkedett a csalódást keltő makroadatok ellenére is. A francia feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 49,7 pontos augusztusi előzetes értéke elmaradt az 50,2 pontos elemzői várakozásoktól, és a szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex is kellemetlen meglepetést okozott. Ez utóbbi 47,7 pontra csökkent az augusztusi 48,6 pontról, holott a szakértők 49,2 pontot vártak. Az adatok pedig a szektorok további zsugorodásáról árulkodnak.

Sikerült összeszednie a szükséges tőkét az América Móvilnak ahhoz, hogy meg tudja vásárolni a holland KPN telekomcéget. Az América Móvil összesen 7,2 milliárd eurót szedett össze azért, hogy részvényenként 2,4 euróért tovább tudják növelni a részesedésüket a jelenlegi 30 százalék körüli szintről. A hírre a KPN 1 százalékot erősödött.

A Reuters szerint a Nokai egy nagyobb kijelzős okostelefonnal készül a piacra lépni, amivel a Samsung "phableteivel" akarja felvenni a versenyt.

Ma még számos makroadat fog napvilágot látni, az eurózóna feldolgozóipari és szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindexe is publikálásra kerül, míg a tengerentúlról a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, és az augusztusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex alakulását fogják közzé tenni. Ezen kívül a júniusi lakásárindex is napvilágot lát majd.