Bodzafeldolgozó nagyhatalom vagyunk

bodza, sambucus ebulus
Vágólapra másolva!
Az Agrana-Juice hajdúsámsoni üzeme 3000 tonna bodzát dolgoz fel, és egész Európa vevő a bodzaléjére. Az almafeldolgozásnak most kezdődik a szezonja.
Vágólapra másolva!

Háromezer tonna bodzatermést dolgoz fel az Agrana-Juice Magyarország Kft. hajdúsámsoni üzemében az idén. Az osztrák tulajdonú cég vásárosnaményi ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei feldolgozóüzembe a térség 200-300 termelője adja le a bodzát. A készülő bodzasűrítményt az Agrana-Juice exportálja majd, a magas antioxidáns-tartalmú, igen keresett magyar bodzalevet Európa szinte minden országába szállítják a megrendelőknek.

A bodza feldolgozása szeptember elején fejeződik be Hajdúsámsonban, ahol utána almából készítenek majd sűrítményt. Az almafeldolgozást a korai fajták átvételével a cég anarcsi üzemében augusztus közepén kezdték meg. Az őszi fajták feldolgozása is hamarosan indul, a jövő héten várható döntés a legnagyobb, a vásárosnaményi Agrana-Juice-üzem termelésének megkezdéséről. Az üzemet a szezon kezdetéig korszerűsíti a cég, még zajlanak a munkálatok.

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. tavaly 250 ezer tonna ipari almát dolgozott fel anarcsi, hajdúsámsoni és vásárosnaményi üzemében. Az idén a szakemberek becslése szerint 500-570 ezer tonna almatermés várható az országban, a tavalyi 750 ezer tonnával szemben. A legnagyobb termőterülettel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 300-350 ezer tonna termést becsülnek. A várakozások szerint a termésnek mintegy 20 százaléka lesz étkezési, 80 százaléka pedig ipari minőségű alma. Ez a termésarány a hazai piac szükségleteit teljes mértékben fedezi - vélik szakemberek.

A cégadatok szerint a társaság árbevétele közel 16 milliárd forint volt 2012-ben, ebből több mint 13,6 milliárd származott exportból. Ez jóval meghaladja a megelőző évi teljesítményét, amikor 10,2 milliárd forint volt a teljes árbevétele, illetve ebből 8,8 milliárd az export. A cég adózott nyeresége is jelentősen emelkedett, a 2011 évi 437 millió forintról másfél milliárd forintra.