Vágólapra másolva!
Óvatos iránykereséssel indult a nap az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében mozognak. A német makroadatok nem okoztak meglepetést, inkább a vártnál jobban alakultak, ám egyelőre ez sem tudja meghozni a vételi kedvet. Nagy mozgások nincsenek a parketten, a kereskedés inkább nyugodtan zajlik. Ezek után a magyar piacon is inkább a kivárás jellemző, a BUX minimális mínuszban mozog nyitás után. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Több órás szünet a Nasdaq-on
Vágólapra másolva!

Korrigál a Magyar Telekom

Iránykereséssel indult a kereskedés a hazai tőzsdén, a BUX tegnapi záróértéke körül ingázott nyitás után. Később viszont lefelé vette az irányt, és 0,3 százalékos mínuszba csúszott.

Az osztrák ATX-et az OMV 0,8 százalékos esése tartja vissza, mivel az olajpapír annak ellenére kezdett esni, hogy a Raiffeisen a korábbi tartás helyett már vételre ajánlja a részvényeket.

Forrás: Origo

A főbb papírok közül a Magyar Telekom korrigálja az elmúlt napok nagyobb lejtmenetét, és 0,7 százalékot erősödött. A Richter szintén jól teljesít, és már fél százalékot drágult, míg az OTP 0,2 százalékot emelkedett.

Az OTP-vel kapcsolatos hír, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint köteleező érvényű és végleges megoldást kell találni a devizahitelesek ügyében. Kósa serint nagyon kockázatos lenne olyan eszközzel élni, amit még a végtörlesztés vagy az árfolyamgátnál alkalmaztak. Kósa hozzátette, hogy a bankrendszer stabilitását sem veszélyeztethetik az új tervek. Kósa szerint a devizahitelek miatt nem tud az MNB "normális árfolyam-politikát csinálni.

Ezen kívül a Mol és az Egis egyelőre nem mutat jelentősebb elmozdulást.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok részvényei közül a Masterplastra még nem született kötés, holott a cég közzétette második negyedéves gyorsjelentését. Az építőipari cég 3 százalékkal magasabb árbevételt ért el, mint egy évvel korábban, az egyszeri tételektől tisztított EBITDA viszont 27 százalékkal csökkent éves szinten.

A forint eltávolodott a lélektani 300-as szinttől az euróval szemben, és már 299 közelében mozog az árfolyama. A dollár/forint jegyzése nem sokkal 224 alatt, a svájci franké 242-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Tényleg bővült a német gazdaság

Felemásan nyitottak az európai piacok, a főbb részvényindexek tegnapi záróértékük közelében ingadoznak. Ezzel egyelőre nem tud tartóssá válni a tegnapi vételi kedv, melynek során csütörtökön nagyobb menetelésbe kezdtek a börzék.

Nem okozott meglepetést a második negyedéves német GDP végleges olvasata, mely szerint az előzetes számoknak megfelelően 0,7 százalékkal nőtt a német gazdaság az előző negyedévhez képest.

A többi német makroadat viszont kellemes meglepetést okozott, az export 2,2 százalékkal bővült a második negyedévben a várt 2 százalék helyett, míg az import növekedése 2 százlaékos volt az előrejelzett 1,7 százalék helyett.

Ezzel bebizonyosodott, hogy Németország gazdasága fokozatosan javul, ami az eurózónára is kedvező hatással van, melyet a csütörtöki makroadatok is alátámasztották. Ewald Nowotny EKB-s jegybankár szerint a javuló európai makrogazdasági adatok miatt már nem szükséges kamatot csökkenteni az eurózónában. Jackson Hole-ban adott interjújában Nowotny ugyanakkor kizárta a monetáris szigorítás lehetőségét.

Forrás: Origo

Újabb fokozattal csökkentette a Nokia besorolását a Moody's, miután a cég megvásárolta a Nokia Siemens Networks-öt. Az újabb vágás miatt már 4 szinttel a befektetésre kategória alatt van a Nokia adósságbesorolása, ráadásul negatív kilátásokat rendelt hozzá a cég. A Moody's szerint a készpénztermelő képességgel is gondok lehetnek a gyenge telefonértékesítés miatt. A finn vállalatról épp a napokban terjedt el a hír, hogy újabb mobilkészülékeket dobhat piacra. A részvények ezek után 0,3 százalékos mínuszban forognak.

A Reuters forrásai szerint szeptember közepén rábólinthat a Lufthansa igazgatósága és felügyelő bizottsága a legújabb repülőgép-vásárlásokra. A légitársaság 50 darab széles törzsű (hosszú utazásra alkalmas) gépet venne 10 milliárd dollárért. Ennek ellenére a részvények 1 százalékot estek.