Vágólapra másolva!
Tipikus hétvége előtti napnak tekinthető a mai, mivel nincs nagy mozgás az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik körül mozognak. A londoni FTSE kisebb emelkedésre képes a vártnál kedvezőbb brit GDP-adatnak köszönhetően, míg a német DAX-ot a vártnál kedvezőbb export-import adatok nem tudják segíteni. Amerikában óvatos erősödés kezdődhet nyitáskor, és a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos emelkedéssel indulhat a kereskedés. Itthon a BUX kissé lemaradt régiós társaitól, mivel egyedüliként közülük kisebb mínuszban mozog, elsősorban az OTP és a Mol esése miatt. A forint viszont erősödni tudott délelőtt, és egyhetes csúcsára ért az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Egyhetes csúcsán a forint

Lemaradt társaitól a magyar részvényindex, mely minimális mínuszban mozog dél körül, miközben a szomszédos piacokon enyhe pluszok láthatóak.

Az osztrák ATX-et az OMV 0,7 százalékos erősödése segíti, mivel az olajpapír ledolgozta reggeli esését, amit annak ellenére szedett össze, hogy a Raiffeisen a korábbi tartás helyett már vételre ajánlja a részvényeket.

Forrás: Origo

A magyar részvényindexet többek között a Magyar Telekom 0,3 százalékos emelkedése segíthetné, amivel a telekompapír kissé korrigálni kezdte az elmúlt napok eséseit. Ebben szerepet játszhat a cég lakossági üzletágának vezérigazgató helyettesének nyilatkozata is, Keszég Attila szerint a 4G szolgáltatásra előfizető ügyfelek számában exponenciális növekedést vár a vállalat. Keszég szerint kedvező irányba mozdult el a piac, ami jó hatással van a Magyar Telekom üzleti eredményeire is - írja a Napi Gazdaság.

A többi főbb papír vegyesen teljesít, a Mol lemaradt társaitól 0,4 százalékos esésével, amivel az olajpapír tegnapi megugrását korrigálja. Az OTP dél körül 0,3 százalékot esett, míg a Richter 0,2 százalékos mínuszban forog, szektortársa, az Egis pedig 0,3 százalékot erősödött.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok részvényei közül a Masterplastra még nem született kötés, holott a cég közzétette második negyedéves gyorsjelentését. Az építőipari cég 3 százalékkal magasabb árbevételt ért el, mint egy évvel korábban, az egyszeri tételektől tisztított EBITDA viszont 27 százalékkal csökkent éves szinten.

A forint nagyobb erősödésbe kezdett délelőtt, és a 298-as szint alatt is megfordult az euróval szemben, ami egyhetes csúcsnak számít. A dollár/forint árfolyama 223,3-nál, a svájci franké 241,5-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Bővült a brit gazdaság is

Nincs egységes irány az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében mocorognak. Így egyelőre nem tudott átragadni mára a tegnapi vételi kedv, melynek során nagyobbat emelkedtek csütörtökön a piacok. Ha nem sikerül javítani, azzal elég rossz hetet hagyhatnak maguk mögött az európai tőzsdék, és átlagosan 1,1 százalékos mínuszt szenvedhetnek el.

Nem okozott meglepetést a második negyedéves német GDP végleges olvasata, mely szerint az előzetes számoknak megfelelően 0,7 százalékkal nőtt a német gazdaság az előző negyedévhez képest.

A többi német makroadat viszont kellemes meglepetést okozott, az export 2,2 százalékkal bővült a második negyedévben a várt 2 százalék helyett, míg az import növekedése 2 százlaékos volt az előrejelzett 1,7 százalék helyett.

Ezen túl a brit GDP-adat is kedvezően alakult, mivel 0,7 százalékos volt a gazdasági növekedés Nagy-Britanniában a második negyedévben a várt 0,6 százalék helyett negyedéves alapon. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest pedig másfél százalékos volt a bővülés a várt 1,4 százalék helyett. Nagy részben ennek köszönhetően a londoni FTSE óvatos emelkedésbe kezdett, és 0,2 százalékos pluszban mozog, amivel a legjobban teljesítő indexnek számít.

Forrás: Origo

A holland AEX indexet az ING 1,3 százalékos emelkedése is segíti, miután a Morgan Stanley egyenlő súlyozásról felülsúlyozásra módosította a biztosítótársaság részvényeire vonatkozó ajánlását.

A Reuters forrásai szerint szeptember közepén rábólinthat a Lufthansa igazgatósága és felügyelő bizottsága a legújabb repülőgép-vásárlásokra. A légitársaság 50 darab széles törzsű (hosszú utazásra alkalmas) gépet venne 10 milliárd dollárért. A részvények már eltüntették reggeli mínuszaikat, és 0,5 százalékos pluszban forognak.

Az eurózónából ma még a fogyasztói bizalmi index augusztusi alakulása fog érkezni, mely a többi amerikai makroadattal együtt még megmozgathatja a piacokat.

Folytatódhat az emelkedés Amerikában

Amerikában folytatódhat a tegnap megkezdett emelkedés, és a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos erősödéssel indulhat a kereskedés.