Nehéz körülmények között harcol a Masterplast

Vágólapra másolva!
Növekvő bevételekről számolt be a Masterplast második negyedéves jelentésében, habár a gyengébb első három hónap miatt féléves szinten kicsivel alacsonyabban alakult a forgalom. A második negyedévben számolta el a cég a tavalyi romániai tűzkár után kapott 1,1 millió eurós kártérítést, viszont az ettől megtisztított EBITDA-ja éves alapon 27 százalékkal csökkent. Az iparági tendenciák egyelőre borús képet festenek, bár a KSH az utóbbi hónapokban már javuló építőipari folyamatokról közölt adatokat.
Vágólapra másolva!

Javuló bevételek, romló árrés

A második negyedévben 3 százalékkal tudta növelni bevételét a Masterplast a ma reggel közzétett jelentése szerint. Összességében azonban az év első három hónapjában tapasztalt gyengébb forgalom miatt az első félévben 1 százalékkal elmaradt a bázis időszaki bevételeitől. Az iparágban tipikusan a második negyedév erősebb az elsőnél, mivel ekkor felfutás tapasztalható az építési és felújítási munkákban is, de a legerősebb időszak hagyományosan a harmadik negyedév, így van okunk a bizakodásra. A társaság közlése szerint a júliusi hónap nem alakult rosszul, és az első hét hónap forgalma már megegyezik a tavalyi év hasonló időszakával.

Forrás: investor.hu

Az elmúlt három év második negyedévében folyamatosan növelni tudta a forgalmát a cég, bár annak üteme nem kimagasló. Az idei első félévben nem változott jelentősen a Masterplast főbb piacait alkotó országok gazdasági teljesítménye, és az új lakóépületek piaca is stagnálást, vagy enyhe csökkenést mutatott. A cég fontosabb piacain (magyar, román, szerb, ukrán) tovább mérséklődött a kereskedelmi árrés, amihez hozzájárult a nemrégen nyitott gyárakban (Sepsiszentgyörgy, Kál) a termelés felfuttatása miatti egyelőre alacsonyabb eredménytermelés.

Forrás: investor.hu

Egyedi tényezők is hatnak a számokra

Az ukrajnaii Lembergben létrehozandó EPS gyár termelését korábban 2013 júniusában szerették volna elindítani, azonban a munkák elhúzódása miatt várhatóan csak a harmadik negyedévben kezdődhet meg a működés. A késlekedés miatt vélhetően a korábban tervezettnél valamelyest alacsonyabb lehet idén a társaság összes bevétele.

Fontos tényező volt a társaság szempontjából, hogy a tavaly szeptemberi romániai tűzkár után járó 1,1 millió euró értékű kártérítését a második negyedévben számolta el a cég. Ha azonban ettől az egyszeri tételtől megtisztított értékcsökkentés előtti működési eredményt (EBITDA) vizsgáljuk, az közel 26 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ennek oka egyrészt az energia és szállítási költségek emelkedése, illetve a kereskedelmi árrések szűkülése lehetett. Csak az idei évben 9 új konkurens gyárat nyitottak meg a Masterplast által ellátott térségben és a növekvő termelésnek negatív hatása van a piaci árakra.

Forrás: investor.hu

Erős volt a magyar és lengyel értékesítés

A társaság főbb szegmenseit vizsgálva, elmondható, hogy az árbevétel döntő többségét adó homlokzati hőszigetelő rendszerek jól teljesítettek, hiszen forgalma 19 százalékkal növekedett, ezzel pedig már az összbevétel közel feléért felel. Ugyanakkor a tetőfóliák- és szigetelők (-23%), valamint a hő- hang- és vízszigetelő anyagoknál (-4%) csökkenést lehetett látni.

Örömteli hír, hogy a magyarországi bevételek 9 százalékkal tudtak növekedni az egy évvel ezelőtti szinthez képest, annak ellenére, hogy a társaság szerint az ágazat továbbra is nehéz körülményekkel néz szembe. Ugyanakkor a KSH április-júniusi adatait vizsgálva az látható, hogy az építőipari termelés már javulást mutat.

Lengyelországban (62%) és az exportban (34%) is kiemelkedő növekedést tudott elérni a vállalat, viszont az már kevésbé jó hír, hogy a szintén meghatározó Romániában és Szerbiában tovább csökkentek az értékesítések, ráadásul az eddig igen dinamikusan növekvő ukrán piac lendülete is alábbhagyott. A román visszaesés mögött a konkurencia erősödése áll, mivel a versenytárs vállalatok kapacitásbővítéseivel csökkentek az árak.

Lépések a hatékonyság javítása érdekében

A vállalat vezetősége kereskedelempolitikai változtatásokról döntött, hogy ezzel is javítsák a cég eredményességét. Az intézkedések hatásai az év második felétől éreztethetik majd hatásukat.

A cég 12 havi gördülő árbevétele újra növekedést mutat az első negyedév csökkenése után, habár az még nem éri el az azt megelőző negyedév számait. A megugró magyarországi bevételek is biztatóak, ugyanakkor a román piac további szűkülése a növekvő konkurencia miatt figyelmeztető, ráadásul az eddig nagy gyorsasággal bővülő Ukrajna lassulása is kedvezőtlen hatású.

Forrás: investor.hu

Összességében tehát a piaci helyzet továbbra sem kedvező, de a szezonálisan legerősebb harmadik negyedévtől mindenképpen jobb eredmény várható. A káli gyártó egység felfuttatása és az ukrán gyártás beindítása is hozzájárulhat valamelyest az év hátralévő részének eredményességéhez. A hátralévő két negyedévben arra kell majd figyelniük a befektetőknek, hogy a nyomott árrések és az erősödő konkurencia miatti versenyben hogy tud majd teljesíteni a Masterplast.

A Masterplast árfolyama

Forrás: investor.hu