Szeptembertől a trafikosoknak el kell küldeniük az államnak, milyen cigarettából mennyi fogyott. Az erre való rendszereket elkezdték tanúsíttatni.

Megkezdődött a trafikok számára kidolgozott elektronikus készletnyilvántartó és adattovábbító rendszerek minősítése - közölte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. A társaság erről a weboldalán tájékoztatta az érintetteket.

Minden olyan gyártó és terméke minősítést szerezhet, amely képes arra, hogy napra pontos készletnyilvántartást vezessen, alkalmas arra, hogy az illetékes szervekhez az adatokat online kapcsolat útján továbbítsa, illetve teljesíti a minősítési rendszerben megfogalmazott követelményeket.

Az MTI számára elküldött tájékoztatás szerint a minősítési folyamatnak nincs határideje, csupán annyi a társaság megkötése, hogy a zrt. kizárólag a minősített rendszereket ajánlja a trafikosoknak.

A tanúsítási folyamat tesztlaborban történik. A közzétett felhívásra a regisztrációk folyamatosan érkeznek a tanúsítást megszerezni kívánó cégektől. Eddig 52 cég regisztrált, számukra már kiküldték a minősítéshez szükséges követelményrendszert. A már regisztrált cégek közül 12 cég jelezte minősítési szándékát, és kettő sikeresen át is esett a minősítésen - tartalmazza a közlemény.

A jelenleg érvényes rendelet alapján a trafikosoknak szeptember 1-jétől kell adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. által minősített rendszerek útján.