Bármikor beüthet a tőzsdekrach

Vágólapra másolva!
Komoly problémákat okozhatnak a részvénypiacokon a tőzsdén kereskedett tőkeáttételes befektetési alapok kényszerű átsúlyozásai az előttünk álló amúgy is bizonytalan időszakban. A Fed elnökválasztás, a szeptemberi német választások, a QE3 program jövője körüli aggodalmak és a közel-keleti feszültségek miatt heves árfolyammozgásokra lehet számítani a parketteken, amit csak tovább tetézhetnek ezeknek az ETF-eknek az átsúlyozásai. Már csak ezért is érdemes lehet körültekintő óvatossággal a piacra lépni.
Vágólapra másolva!

Problémákat okozhatnak az átsúlyozások

Rendkívül érdekes kockázatra hívja fel a figyelmet a Fed egyik augusztusi tanulmánya. A jegybank szerint az 1987. október 19-én tapasztalt tőzsdei összeomláshoz hasonló nagyobb árfolyam zuhanásokhoz vezethet az úgynevezett tőkeáttételes ETF-ek átsúlyozása.

Ezeknek az ETF-eknek az átsúlyozását legtöbbször a kereskedés utolsó óráiban végzik el az alapkezelők annak érdekében, hogy az alapok tőkeáttétele ne változzon. Tehát ha az ETF mögötti alaptermék árfolyama emelkedett, akkor kénytelenek vásárolni, ha esett, akkor kénytelenek eladni.

Az átsúlyozások ezért befolyásolják az azonnali piaci árfolyamokat is. Ennek annál nagyobbak a hatásai, minél nagyobb a volatilitás a piacokon. Tehát, ha heves árfolyammozgásokat lehet látni a tőzsdéken, arra csak még jobban ráerősíthetnek az ETF-ek átsúlyozásai. Ez pedig egy öngerjesztő folyamattá is válhat, vagyis az átsúlyozások miatt felerősödő árfolyammozgások további átsúlyozásokra késztethetik az alapkezelőket, ami akár nagyobb pánikhoz is vezethet a piacokon.

Ehhez nagyon hasonló folyamat vezetett 1987. Október 19-én az amerikai tőzsde történetének egyik legnagyobb zuhanásához, amikor a Dow Jones index egy nap alatt közel 23 százalékot zuhant. Még a 80-as években a különböző portfólió biztosítási stratégiák keretében, és a piaci kockázat fedezése érdekében a nagy befektetők határidős részvényindexeket vásároltak, vagy adtak el az aktuális piaci árfolyammozgásoktól függően.

Október 19-én nagyobb esések bontakoztak ki a börzéken, amire pedig csak rátettek egy lapáttal a kereskedés végén végrehajtott kényszerű határidős index eladások, melyek még mélyebbre küldték az árfolyamokat. A Fed számításai szerint akkor a 4 százalékos piaci zuhanásra reagálva 4 milliárd dollárnyi papírt öntöttek a piacra az alapkezelők.

Forrás: Origo

A 80-as években még az ilyen portfólió biztosítási stratégiák voltak azok a jelenségek, melyek jelentős mértékben fel tudták nagyítani a piaci mozgásokat. Mára viszont ezek kissé hátrébb szorultak, és a tőkeáttételes ETF-ek átsúlyozása vette át tőlük ezt a szerepet, mely szintén nagy mértékben hozzájárulhat az árfolyamok mozgásához.

Például az S&P 500 1 százalékos elmozdulásához további 7 bázispontot tehet hozzá az alapok átsúlyozása, melyek révén a volatiltás is további 23 bázisponttal növekedhet a Fed számításai szerint. Ez első pillantásra nem tűnik soknak, azonban szélsőséges esetekben nagyobb pánikot okozhatnak a börzéken. Nagy zuhanások esetén még mélyebbre lökhetik a részvények árfolyamát, és a már említett öngerjesztő folyamat alakulhat ki.

Az elmúlt években és hónapokban egyre többször hajtottak végre ETF átsúlyozásokat a kereskedés utolsó órájában a kereskedők. Különösen a kis kapitalizációjú cégeket (Small Cap) tömörítő alapokban nőtt jelentős mértékben az átsúlyozás gyakorisága, de a pénzügyi és technológiai részvényeknél is jól láthatóan emelkedett ez a szám.

Forrás: Origo

Miért éppen most?

A tanulmány aktualitása abban rejlik, hogy a szakértők szerint a következő hetekben igencsak nagy árfolyamkilengésekkel lehet majd találkozni a részvénypiacokon. Ennek egyik oka a Fed eszközvásárlási programjának (QE3) jövője körüli bizonytalanság, a befektetők továbbra sem tudják, hogy a jegybank pontosan mikor és milyen mértékben fogja csökkenteni a pénzpumpa ütemét.

Ha ehhez hozzávesszük a szeptemberi német választásokat, a Fed elnökválasztást és a közel-keleti feszültségeket, akkor elég valószínű, hogy valóban inkább a nyugtalanság lesz az úr a tőzsdéken. Ez pedig további heves árfolyammozgásokkal járhat együtt, amit az ETF átsúlyozások csak tovább erősíthetnek.

Konklúzió

Az előttünk álló időszak heves árfolyamkilengéseket hozhat a részvénypiacokon, amire csak még egy lapáttal rátehet a tőkeáttételes tőzsdén kereskedett befektetési alapok kereskedés végi átsúlyozása. Ezek a tranzakciók tovább növelhetik a volatilitást a tőzsdéken, és egy lehetséges nagyobb tőzsdei zuhanás esetén még mélyebbre lökhetik az árfolyamokat, nagyobb pánikot okozva a börzéken.

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.