Szeptemberben tárgyalnak a befagyasztott uniós pénzekről

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság jelentős hiányosságokra hivatkozva augusztus közepén függesztette fel több uniós alap kifizetését.
Vágólapra másolva!

Szeptember elején tárgyal újra Brüsszelben Lázár János (aki a Miniszterelnökség vezetése mellett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is irányítja) és Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára.

Győri szerint az Európai Bizottság és Magyarország szakértői egyaránt azon dolgoznak, hogy elkerüljék a források elvesztését. Három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen az Európai Bizottság a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését.

Az uniós pénzek kifizetését augusztus közepén függesztette fel az EB, jelentős hiányosságokra hivatkozva a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében. Pontosan nem tudni, hogy mekkora összeget tartanak vissza, és azt sem, hogy mekkora összegtől eshetünk el. Az EB egy névtelenséget kérő tagja két hete azt mondta az MTI-nek, hogy a nemzetközi sajtóban keringő 2,7 milliárd eurós mértéke túlzó, nagyságrendileg sem forog kockán ekkora összeg.