Hatalmas Mercedes-gyár épül Kínában

Rendkívül elkötelezettnek tűnik a Mercedeseket is gyártó Daimler cégcsoport, hogy a világ legnagyobb luxusautó gyártójává váljon az évtized végére. A német társaság két milliárd euróért Kína legnagyobb autógyárát fogja felépíteni jövőre, hogy így pörgesse fel az óriási kínai piacon az eladásait. A Daimler részvényei ennek ellenére 2 százalék feletti mínuszban mozognak.

Kína legnagyobb autógyára épül

Két milliárd eurós beruházást tervez megvalósítani a Daimler Kínában, melynek keretében a legnagyobb autógyárat húznák fel az ázsiai országban - írja a Bloomberg. A Mercedeseket is gyártó német társaság minél hamarabb be szeretné fejezne a gyár építését, ezért gőzerővel dolgoznak a munkásai.

A Daimler az új gyár segítségével kívánja megduplázni kibocsátását a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában, ami után évente több mint 200 ezer autó fog legördülni a futószalagokról az országban - közölte Hubertus Troska, a kínai üzletág vezetője. A német cég így kívánja felvenni a versenyt a rivális Audival és BMW-vel, melyek az utóbbi időben szintén egyre nagyobb hangsúlyt kezdtek fektetni a kínai piacra.

A kínai autópiac ugyanis rohamos léptékben növekszik, az elmúlt 12 hónapot vizsgálva közel 17 milliós eladásával Kína már maga mögé utasította az amerikai és a teljes európai piacot is.

Forrás: Origo

A Daimler kissé le van maradva nagy versenytársaitól, a várakozások szerint csupán 2015-re tudják majd elérni az évi 300 ezer autó értékesítésére vonatkozó célkitűzést Kínában. A BMW és az Audi ugyanakkor már 2011-ben teljesítette ezt a mérföldkövet, amit a BMW tavaly is meg tudott ismételni. A Daimlernek ezért van égető szüksége a gyártás és az eladások felpörgetésére. Ráadásul a cég a világ legnagyobb luxusautó gyártójává kíván válni az évtized végére, amihez elengedhetetlen a kínai piacon való bővülés.

Forrás: Origo

Ennek érdekében a cég felpörgette a gyártást, és az idei első félévben rekordnak számító 700 ezer autót készített el. A vállalat gyártásért felelős vezetője pedig kiemelte, hogy az év hátra lévő részében tovább akarják növelni a termelést. Az autógyártó rendkívül elkötelezettnek tűnik, és az eladások számát is növelni kívánják. Az előző évben értékesített 1,34 millió darab gépjármű után idén 1,4 millió autót terveznek eladni világszerte.

Ezzel még mindig a harmadik maradna a vállalat a globális versenyben, mivel a Volkswagen csoportba tartozó Audinál 1,5 millió darab, míg a BMW-nél 1,54 millió darab autó eladását tervezik. A Daimler ezen túl bejelentette, hogy 20 új vagy átalakított modellt terveznek piacra dobni Kínában a következő két évben.

Nagy száguldáson van túl a részvény

A bejelentéseket egyelőre nem fogadta túl lelkesen a piac, a Daimler részvényei 2,4 százalékos mínuszban mozognak, amiben a részvénypiacokon uralkodó borongósabb hangulat is szerepet játszik.

A részvények egyébként eléggé impozáns teljesítményt mutatnak idén, és számos komolyabb szintet is maguk mögött hagytak. Az árfolyam júliusban látványos kitörést produkált a várttól jóval nagyobb profit hírére, és azóta a papír tovább menetelt. Ha kitart a lendület, akár 57 dollár környékéig is elrepülhet a részvény, ahol legutoljára 2011 elején járt.

Daimler árfolyama (Xetra)