Gyenge eredmények miatt ütik a Mol kurd szomszédját

Vágólapra másolva!
A ShaMaran Petroleum fúrási eredményekről számolt be ma reggel. A társaság az Atrush blokkban talált olajat, ami szomszédos a Mol szempontjából fontos Akri-Bijeel és Shaikan mezőkkel. Az eredmények azonban nem lettek túl jók, hiszen a cég közölte, nem termelnek a hármas kútnál olajat. A ShaMaran részvénye a hírekre 17 százalékos mínusszal reagált a stockholmi piacon.
Vágólapra másolva!

Fúrási eredményekről számolt be tegnap este a kanadai ShaMaran Petroleum Irak kurdisztáni régiójából. A társaság a Mol számára is fontos Akri-Bijeel és Shaikan mezőkkel szomszédos területen, az Atrush blokkban van érdekeltsége a ShaMarannak.

forrás: irapec.com

A ShaMaran Petroleum az Atrush-3 lehatároló kút eredményeit tette közzé. A tesztek nem lettek túl meggyőzőek, ráadásul az olaj minősége sem számít kiugróan jónak. A különböző eredmények szerint eléggé nehéz az olaj, amelyet hatékonyan a magasabb komplexitású finomítók tudnak feldolgozni. A társaság ugyan még néhány elemzést elvégez, de a hármas kutat felfüggesztik, mint jövőbeli termelő egység.

A bejelentés hatására 17 százalékos mínuszban nyitott a stockholmi piacra is bevezetett ShaMaran, de onnan sikerült némileg felállnia és ledolgoznia a mínusz egy részét.

A ShaMaran árfolyama (Stockholm)

forrás: Investor.hu

Mint ismeretes, közel egy éve a Mol részvényét amiatt rántották meg, mivel a ShaMaran egy rendkívül jó kútfúrási eredményről számolt be, amit az Atrush blokkban hajtottak végre.

A Mol számára Irak kurdisztáni régiója is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a menedzsment szerint 55-62 ezer hordónyi olajat hozhatnak a felszínre majd naponta a területről a csúcskitermelés esetén. Nem osztja azonban ezt a nézetet a KBC Securities elemzője, aki szerint a menedzsment optimista a kitermelési számokat illetően.

forrás: Investor.hu