Vágólapra másolva!
Mégjobban elromlott a nemzetközi befektetői hangulat a Szíriával kapocslatos feszültségek fokozódása miatt, ezért a BUX is mélyítette mínuszait, de még így is jobban áll mint európai társainak többsége. Itthon az OTP csökken a leginkább, a bankpapír 1 százalék feletti mínuszban van. A forint is megsínyli a rosszabb piaci környezetet az euróval szembeni árfolyam újra közel került a 300-hoz. Délután kettőkor értesülhetünk majd az MNB kamatdöntőülésének eredményéről, az elemzők 10 bázispontos csökkentést várnak.Nyugat-Európában a reggeli mérsékeltebb mínuszok elég komolyan kiszélesedtek a Szíriával kapcsolatos esetleges katonai beavatkozás miatt, a vezető indexek többsége 1 százalék feletti esésben van. A határidős indexek a tengerentúlon is lejtmenetet jósolnak, ahonnan érkeznek ma fontosabb makroadatok is.
Vágólapra másolva!

Az OTP a leggyengébb

Nagyot romlott a hangulat Európában és ezzel párhuzamosan a magyar tőzsdén is, miután tegnap az amerikai külügyminiszter megbocsáthatatlannak nevezte, hogy Szíria vegyifegyvereket vet be. Ezzel pedig nő az esélye egy esetleges külföldi intervenciónak.

Forrás: Origo

A BUX még viszonylag jól is tartja magát fél százalék körüli csökkenésével, ugyanis például az osztrák és a lengyel tőzsde már 1 százalék feletti mínuszban áll.

Forrás: Origo

Itthon az OTP áll a legrosszabbul a blue-chipek közül, a bankpapír 1 százalék feletti esésben van, habár a forgalom ma is meglehetősen alacsony a BÉT-en. A Richter is megsínyli a borús nemzetközi hangulatot 0,6 százalékkal gyengül, ellenben a Mol 0,1százalékkal halad felfelé. Míg az Egis 0,9 százalékos lejtmenetben van, a Magyar Telekom egyelőre jól tartja magát tegnapi záróárán.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Ma délután kettőkor tudjuk meg hogyan dönt az MNB monetáris tanácsa a jegybanki alapkamatról. A Bloomberg által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a ráta 4 százalékról 3,9 százalékra csökken. A legutóbbi döntés utáni sajtótájékoztatón a jegybankelnök hangsúlyozta, hogy nem fognak feltétlenül 25 bázispontos vágásokat végrehajtani, hanem attól kisebb mértékben is csökkenthetnek a rátán.

A forintárfolyamra és az OTP teljesítményére is hatással lehet a mai tárgyalás a kormány és a Bankszövetség között a devizahitelesek megsegítését célzó tervekről. Amennyiben konkrétumok látnak napvilágot, az mindenképpen megmozgathatja a piacot.

A forint reggeltől folyamatos gyengülést mutat, az euróval szembeni árfolyam már a 300-as szintet közelíti a kifejezetten rossz piaci hangulatban. A kamatdöntő ülés eredménye is hatással lehet majd a magyar deviza mozgására.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Majdnem kétszeres lefedettség mellett bonyolított le ma 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót az Államadósság Kezelő Központ. 50 milliárd forintot fogadott el az ÁKK méghozzá 3,93 százalékos átlaghozam mellett, ami 2 bázisponttal alacsonyabb a múlthetinél és tizenkettővel a tegnapi referenciahozamnál.

Forrás: Origo

Európában is félnek a szíriai helyzettől

Nyugat-Európában igen komoly mínuszok képződtek a kereskedés feléhez közeledve, pedig a reggeli órákban még csak pár tizedes csökkenések voltak láthatóak. A befektetőkben úgy tűnik, hogy csak később csapódott le a tegnapi amerikai kijelentés hatása a szíriai eseményekkel kapcsolatban.

Forrás: Origo

Hétfőn ugyanis az amerikai külügyminiszter, John Kerry arról beszélt, hogy Szíriában vegyi fegyvereket használt a kormány, ami megbocsáthatatlan. Ez pedig növeli a lehetőségét, hogy, hogy külföldi országok akár katonai úton is beavatkozzanak a szíriai polgárháborúba.

Ez pedig egy kis fáziskéséssel az európai befektetőket is megijesztette, a vezető nyugat-európai indexek többsége bőven 1 százalék feletti mínuszban jár. Az sem tett jót a piaci hangulatnak, hogy Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter arra kérte a Kongresszust hétfőn, hogy emelje meg az adósságplafont, mivel azt várhatóan október közepére eléri az USA adóssága, és újból fizetési gondok elé nézhetnek.

A kereskedési hangulaton az sem segített, hogy a német Ifo gazdasági hangulatindex már negyedik hónapja emelkedett augusztusban, ráadásul a vártnál nagyobb mértékben. Ez pedig azt jelenti, hogy az üzleti bizalom erősödik Európa legnagyobb gazdaságában.

Az európai bankszektor meglehetősen gyengén muzsikál ma, például a Commerzbank 2,7, az HSBC 1,5 százalékos mínuszban van, de az olasz Unicredit is tovább mélyíti tegnapi mínuszait 2,8 százalékos esésével.

Az Unicredit árfolyama (Milánó)

Forrás: Origo

A német ipari óriás ThyssenKrupp 3 százalék felett esik, miután a Nomura elemzői a részvényekre vonatkozó ajánlásukat vételről semlegesre módosították a brazil reál gyengülése miatt. A német konglomerátumnak Rio de Janeiroban van egy acélkohója, emiatt érinti érzékenyen a brazil deviza gyenge teljesítménye.

500 millió eurónyi forrást tervez bevonni a Telekom Austria új részvények kibocsátása révén a Der Standard osztrák lap információi szerint. A tőkeemelés lehetőségét a menedzsment két héttel ezelőtt lebegtette meg, mikor közölte, hogy 500 millió euróra lenne szüksége a cégnek a tervezett felvásárlások megvalósítására.

A határidős indexek fél százalék körüli csökkenést vetítenek elő a New York-i tőzsdenyitásra mivel nem enyhültek a feszültségek az európai kereskedés során sem. A tengerentúlról érkezik a két fontos makroadat, a fogyasztói bizalom és az S&P/Case-Shiller lakásárindex személyében, de a Szíriával kapcsolatos esetleges fejleményeknek is a piacmozgató hatással lehetnek az árfolyamokra.