Tőkeemelésre készül a Telekom Austria

Vágólapra másolva!
Félmilliárd eurónyi új részvényt tervez kibocsátani a Telekom Austria, hogy így szerezzen forrást a nagyratörő terveinek megvalósítására. Az osztrák telekomcég különböző felvásárlást, terjeszkedést kíván megvalósítani a régióban, amihez a jelek szerint egyelőre nincs elég pénze. A Telekom Austria többségi tulajdonosa, az osztrák állam még nem döntött a kérdésben, de jelezte, rendkívül nehéz lesz politikai támogatást szerezni a tőkeemeléshez.
Vágólapra másolva!

500 millió eurónyi forrást tervez bevonni a Telekom Austria új részvények kibocsátása révén a derStandard osztrák lap információi szerint. A tőkeemelés lehetőségét a menedzsment két héttel ezelőtt lebegtette meg, mikor közölte, hogy 500 millió euróra lenne szüksége a cégnek a tervezett felvásárlások megvalósítására.

Az osztrák telekomcég nagytulajdonosának számító América Móvil jelezte, hogy támogatja a részvénykibocsátást, bár nem szeretné, hogy azzal 23,7 százalékos tulajdoni hányada felhiguljon. Az elmúlt időszakban éppen arról reppentek fel pletykák, hogy a mexikói milliárdos Carlos Slim érdekeltségébe tartozó América Móvil növelni szeretné részesedését a Telekom Austriában. Ez azután merült fel, hogy az América Móvil bejelentette, hogy egy másik társaságban, a holland KPN-ben is növelné befolyását. A KPN és a Telekom Austria éppen két héttel ezelőtt kötött stratégiai szövetséget egymással annak érdekében, hogy közös erővel vegyék fel a versenyt a telekompiacon.

Forrás: Origo

A Telekom Austria vezérigazgatója arra kérte a cég másik nagytulajdonosát, az osztrák államot, hogy szeptember közepéig-végéig döntsenek arról, hogy támogatják-e és részt kívánnak-e venni a részvénykibocsátásban. A Telekom Austria osztrák állami vagyonkezelőjének (ÖIAG) elnöke a kérésre reagálva közölte, jelenleg nem égető a kérdés eldöntése, és még nem biztos a részvénykibocsátás szükségessége sem. Ugyanakkor ők sem szeretnék, ha az osztrák állam tulajdoni hányada felhigulna az esetleges tőkeemeléssel. Rudolf Kelmer, az ÖIAG elnöke ezen túl nem titkolta, rendkívül nehéz lesz politikai támogatást szerezni a tőkeemeléshez, ha az valóban szükséges.

A Telekom Austria szóvívője ugyanakkor cáfolta a derStandart értesüléseit, és közölte, jelenleg nincs szükségük további forrás bevonására. Az osztrák vállalat piaci pozíciójának megerősítése érdekében tervez számos felvásárlást megvalósítani, amihez azonban úgy néz ki, nincs elég pénze. A nagy verseny és a gyenge gazdasági környezet miatt a társaság árbevétele folyamatosan csökken (idén 5 százalékos lehet a bevétel visszaesése), és a második negyedévben EBITDA soron elmaradt a várttól a cég eredménye.

Emiatt a Telekom Austria a szeptemberi mobilfrekvencia aukción egy új frekvenciát kívánnak vásárolni, melynek költsége 300 és 500 millió euró között lehet a társaság becslése szerint. Ezen túl bevásárlókörútra indulnának Kelet- és Délkelet-Európában is.

A hírekre fél százalékos mínusszal reagált a Telekom Austria részvénye.

Telekom Austria árfolyama

Forrás: Origo