Merkel: Hiba volt Görögországot felvenni az euróövezetbe

Vágólapra másolva!
Elhibázott döntés volt Görögország felvétele az euróövezetbe 2001-ben, és ezért az akkori német kormány, a szociáldemokrata párt (SPD) és a Zöldek koalíciója a felelős, legalábbis Angela Merkel német kancellár szerint.
Vágólapra másolva!

Merkel egy választási kampánygyűlésen mondott beszédében hangsúlyozta, hogy elődje, Gerhard Schröder "vette fel” az euróövezetbe Görögországot, és ő vizezte fel a stabilitási és növekedési paktumot is, amely a költségvetési fegyelem biztosítását szolgálja – írja az MTI.

Mindkét döntés alapjaiban hibás volt, és a jelenlegi nehézségeink egyik kiindulópontja - tette hozzá a kancellár.

Görögországot "egyáltalán nem lett volna szabad felvenni az euróövezetbe" - emelte ki Angela Merkel a Schleswig-Holstein tartománybeli Rendsburgban mondott beszédében.

A kancellár egyébként a szociáldemokrata kihívója, Peer Steinbrück bírálatára reagált, amely szerint megbukott Merkel megszorításokra épülő válságkezelő politikája. A legnagyobb német ellenzéki párt a dél-európai államot hitelekkel támogató trojka, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek számításaira hivatkozva azt állítja, hogy Görögországnak 2020-ig további 77 milliárd euró támogatást kell adni, hogy ne omoljon össze államháztartása.
Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szerint viszont az SPD-nél összetévesztik a nettót a bruttóval. Görögországnak nagyságrendekkel kisebb összegre, nagyjából 11 milliárd euróra lehet szüksége - fejtette ki a miniszter egy interjúban.

Schäuble azonban az SPD-vel szemben nem a 2020-ig tartó időszakról, hanem csak a hitelprogramok lejárta, vagyis 2014 utáni két évről szólt, és arról nem beszélt, hogy miként alakulhat a görög államháztartás helyzete az évtized végéig.

Németországban szeptember 22-én országos parlamenti választást tartanak. A görög válság kezelése azután lett kampánytéma, hogy a pénzügyminiszter az előző héten a német kormány részéről elsőként egy újabb támogatási program szükségességéről beszélt.

A trojka 2011 óta két csomagban összesen 240 milliárd eurónyi mentőhitelt ítélt oda Görögországnak.
Janisz Szturnarasz görög pénzügyminiszter a hét végén egy görög lapnak azt mondta, hogy Athénnak 2016-ig 10 milliárd euró körüli újabb külső támogatásra lehet szüksége.