Mexikói kézbe kerülhet a cseh T-Mobile

Vágólapra másolva!
Cseh sajtóértesülések szerint a helyi T-Mobile kisebbségi tulajdonosa értékesíteni kívánja részesedését a társaságban, ráadásul a többségi pakkal bíró Deutsche Telekomot vélhetően nem érdekli a csomag. Szakértői vélemények szerint így a legnagyobb latin-amerikai telekomcég könnyen megvetheti a lábát Csehországban is, Hollandia és Ausztria után. Mellette még ázsiai befektetők jöhetnek szóba potenciális érdeklődőként.
Vágólapra másolva!

Cseh sajtóértesülések szerint a cseh T-Mobile kisebbségi tulajdonosa, a Mid Europa Partners értékesíteni kívánja 39,2 százalékos részesedését. Az értesülést sem ők, sem a többségi csomaggal rendelkező Deutsche Telekom nem kívánta kommentálni. Bár kézenfekvő megoldás lenne, hogy a Deutsche Telekom megvásárolja cseh leányát, erre várhatóan mégsem fog sor kerülni, mivel a Tyden.cz forrásai szerint a német távközlési céget nem érdekli a kisebbségi csomag megvétele.

Forrás: Origo

Tomas Mencik cseh telekommunikációs szakértő szerint nagy valószínűséggel a világ jelenleg második leggazdagabb embereként számon tartott Carlos Slim ott lehet az érdeklődők között. Rajta kívül pedig ázsiai telekomcégek jöhetnek szóba, mint potenciális vevőjelölt. Véleményünk szerint könnyen előfordulhat, hogy a hongkongi Hutchison Whampoa is harcba szálljon a pakkért, hiszen már igen komoly pozíciókat épített ki több Európai országban, legutóbb Írországban hajtott végre egy felvásárlást.

Mencik szerint a 39,3 százalékos csomag értéke 10-15 milliárd cseh koronára tehető, azaz mintegy 117-176 milliárd forintra taksálja a kisebbségi csomagot.

Már építi európai telekommunikációs birodalmát a mexikói milliárdos

A mexikói Carlos Slim érdekeltségi körébe tartozó América Móvil számára nem a cseh T-Mobile lenne az első európai befektetése, ugyanis tavaly jelentős részesedést szerzett a holland KPN és az osztrák Telekom Austria telekomcégekben. Ráadásul előbbi esetében nemrégiben jelentette ki, hogy tovább kívánja növelni befolyását, ami nem nevezhető meglepetésnek, hiszen az általa tulajdonolt latin-amerikai leányokban szinte egytől egyig 90 százalék körüli részesedéssel rendelkezik.

Ezen kívül még egy piacon vetheti meg a lábát rövidesen az América Móvil, hiszen a holland KPN német egysége (E-Plus) rövidesen egyesülhet a Telefónica Deutschlanddal, amelynek eredményeképpen Németország legnagyobb mobilszolgáltatója jöhet létre. A tranzakciót azonban a közgyűlés mellett még a versenyhatóságnak is jóvá kell hagynia. Előbbivel vélhetően nem is lesz gond, mivel Carlos Slimet már sikerült meggyőzni.

Az elmúlt hónapokban több régiós távközlési vállalat esetében is felmerült, hogy tulajdonosként jelenjen meg az América Móvil. Sajtóértesülések szerint a Slovak Telekom, illetve Telekom Srbija tartozik a potenciális célpontok körébe. A legnagyobb latin-amerikai telekommunikációs vállalat európai terjeszkedésében vélhetően fontos szerepet játszik, hogy hazai piacán, Mexikóban komoly megszorításokkal kell majd szembenéznie.

Az América Móvil árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo