Súlyos büntetést kaphat az amerikai nagybank

Vágólapra másolva!
Akár 6 milliád dollárt is meghaladó összeget fizettennének meg az amerikai hatóságok a JP Morgannal, mert a 2007-2009-es válságot megelőzően nem megfelelően értékesített különböző értékpapírokat az amerikai kormány által támogatott jelzáloghitel intézményeknek. Az amerikai ingatlanpiaci szabályozó ügynökség még 2011-ben perelt be 18 bankot, köztük a JP Morgant olyan jelzáloghitelek felelőtlen továbbértékesítéséért, amik később nem-fizetővé váltak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok 6 milliárd dolláros büntetést varrnának a JP Morgan nyakába, mivel a 2007-2009-es válságot megelőzően nem megfelelően értékesített különböző értékpapírokat az amerikai kormány által támogatott jelzáloghitel intézményeknek.

A bank egyelőre nem fizeti ki ezt az összeget - ami egyébként a legnagyobb egyösszegű büntetés lenne számára - de vélhetően így is több milliárd dolláros megállapodást kell majd kötnie a kormánnyal, nyilatkozták az ügyet ismerő források a Financial Times-nak. Emellett a több milliárdos kifizetés mellett eltörpülne az a 410 millió dolláros büntetés, amit az árupiacok állítólagos manipulálása miatt szabtak ki a pénzintézetre.

Az amerikai ingatlanpiaci szabályozó ügynökség (Federal Housing Finance Agency, FHFA) még 2011-ben perelte be a JP Morgant és további 17 bankot olyan jelzáloghitelek felelőtlen továbbértékesítéséért, amik később nem-fizetővé váltak. Az FHFA szerint a JP Morgan félrevezetően állította azt, hogy 33 milliárd dollár értékű jelzálog fedezetű értékpapírjai (Mortgage-backed securities, MBS) mögött lévő hiteltörlesztések nem bírnak nagy kockázattal.

Ezeket az értékpapírokat a bank az állami garanciával működő jelzáloghitelezést segítő Fannie Mae-nek és a Freddie Mac-nek adta el. Azonban 2007-ben ezeknek a papíroknak az értéke nagy zuhanásba kezdett, mivel egyre több mögöttes hitel dőlt be.

Habár lehet, hogy a JP Morgan-nek sikerül alacsonyabb büntetéssel megúsznia, vagy akár megnyernie a pert, de az elmúlt időszak ehhez hasonló banki ügyeiben elég nagy veszteségeket kellett elviselniük a bankoknak. A svájci UBS-nek például a múlt hónapban 885 millió dollárt kellett fizetnie, kicsivel kevesebbet, mint a korábban prognosztizált 1,15 milliárd.

A JP Morgan azért is vitatja a büntetés nagyságát, mivel a jelzálogfedezett papírok nagy részét a Washington Mutual és a Bear Stearns adta el, ezeket a bankokat pedig a JP Morgan csak később vásárolta fel állami segítséggel. Jamie Dimon vezérigazgató korábban arról beszélt, hogy nem kellene bankját büntetni olyanokért, amiket a Washington Mutual és a Bear Stearns követett el.

Kedden az amerikai bankpapírok nagyobb eséseket szenvedtek el a rossz piaci hangulatban, közülük a JP Morgan 2 százalék feletti mínuszt gyűjtött be.

A JP Morgan árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu