Hosszú pereskedést zárt le a GsPark

Vágólapra másolva!
Peren kívül megállapodott a Graphisoft Park és az AMRI a közöttük folyamatban lévő összes eljárást illetően, vagyis egy hosszasnak ígérkező jogi procedúra végére sikerült meglehetősen gyorsan pontot rakni. Úgy ráadásul, hogy a Park a 4 millió euró feletti követeléseinek csaknem felét megkapja majd, így az idei éves profit 2,2 millió euróval haladhatja meg a társaság korábbi prognózisát. Tisztes, részvényenként 62 forintos összegről van szó, ami jelentős árfolyam emelkedést indíthat a 965 forinton álló papírok piacán.
Vágólapra másolva!

Sikerült peren kívül megállapodnia a Graphisoft Parknak, és korábbi bérlőjének, az AMRI Hungary Kutató Fejlesztő Zrt-nek a közöttük folyamatban lévő összes eljárást érintően. A megállapodással egy hónapok óta tartó huza-vona zárul le a két cég között.

Mint ismert, az AMRI 2012. július 23-án bejelentette végelszámolását, amely a GsPark-kal fennálló bérleti szerződés megszűnéséhez vezetett 2012. augusztus 31-én. Mivel 2019-ben járt volna le a bérleti szerződés, a Graphisoft Park joggal tartott igényt a szerződés szerinti bérleti díjakra. Az AMRI azonban már az augusztusi hónapra sem fizetett, így a Graphisoft Park menedzsmentje peres eljárás megindítása mellett döntött, és 4,44 millió eurót követelt az AMRI-tól.

Ezt követően az AMRI is peres eljárásokat indított a GsPark ellen különböző bíróságokon Magyarországon és az Egyesült Államokban, most viszont pontot tettek az ügy végére. A megállapodás miatt a GsPark közzétette a 2013-ra vonatkozó módosított várható eredményeit, amely az érvényben lévő bérleti szerződések alapján készült és tartalmazza az AMRI-vel kötött egyezség hatásait.

Eszerint az ingatlan bérbeadással foglalkozó cég 8,3 millió eurós bérleti díjbevételre számít idén a korábbi 8,1 millió euró helyett. A nettó eredmény pedig 3,9 millió euró lehet ebben az évben a korábban várt 1,7 millió euró helyett.

Forrás: Origo

Mivel a vállalatot egyelőre nem tudtuk elérni, kiegészítő információk hiányában nem teljesen világos, hogy pontosan mekkora összegben sikerült a feleknek megállapodniuk. Gyors kalkulációink szerint hozzávetőlegesen 2 millió eurót kaphat a Graphisoft Park, vagyis az eredetileg követelt összeg felében sikerülhetett megállapodásra jutniuk a feleknek. Mondani sem kell talán, hogy a bejelentés igencsak pozitív megítélés alá esik, hiszen egy elhúzódónak ígérkező jogi procedúrát sikerült rövidre zárnia a vállalatnak úgy, hogy közben szépnek mondható összeg áll a házhoz.

A profitsoron a korábban várthoz képest 2,2 millió eurós pozitív meglepetés mutatkozik a megállapodás hatására, ami forintosítva 660 millió forintnak felel meg. Ez részvényenként (a teljes részvényszám alapján) papíronként 62 forintos pluszt jelent, ami annak tekintetében figyelemre méltó, hogy a részvény árfolyama jelenleg 965 forint. A mai kereskedésben tehát méretes árfolyam emelkedés következhet, még akár az 1000 forintos lélektani határ is elérhető lehet.

A Graphisoft Park árfolyama (Ft)