Mégsem megy Szlovéniába a Magyar Telekom?

Vágólapra másolva!
Lassacskán körvonalazódik, hogy mely cégek vehetnek részt a rövidesen startoló Telekom Slovenije privatizációban. Bár korábban potenciális vevőjelöltként kezelték a Magyar Telekomot is, de nagyon úgy néz ki, hogy a Deutsche Telekom nem rajta, hanem a horvát leányán keresztül szállhat harcba az eladósorba került vállalat kegyeiért. Rajta kívül pedig a világ második leggzdagabb emberét is tulajdonosai között tudó Telekom Austriát is érdeklődőként tartja számon a sajtó.
Vágólapra másolva!

Lassan, de körvonalazódik, hogy mely cégek vehetnek részt a rövidesen induló Telekom Slovenije privatizáción. A szlovén kormány még június folyamán hagyta jóvá a legnagyobb szlovén telekomcégben lévő részesedésének értékesítését, bár azt még nem tudni pontosan, hogy a teljes pakkot eladnák-e, vagy sem. A rendelkezésre álló legfrissebb információk szerint a szlovén állam teljes befolyása március végén 72,4 százalékos volt, ebből 62,5 százalékot közvetlenül, a fennmaradó részt pedig közvetve, két állami intézményi alapon keresztül tulajdonolta.

Forrás: Origo

Korábban már többször is próbálkozott a szlovén állam a Telekom Slovenije értékesítésével, de ezek rendre sikertelenül zárultak. Legutóbb 2007-ben akart egy igen nagy, 49,1 százalékos csomagot eladni Szlovénia, ám ez is hasonló sorsra jutott, mint a többi próbálkozás. Ennek az eseménynek a pikantériája volt, hogy a Magyar Telekom is részt vett a tenderen, sőt a legjobb három ajánlattevőig jutott.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint a Telekom Austria és a Deutsche Telekom szinte biztos, hogy résztvevője lesz a tendernek. Előbbi esetében a Wirtschaftsblatt nevezetű napilap erősítette meg, hogy az osztrák telekomcéget továbbra is érdekli az eladásra felkínált társaság. Ha létrejönne a tranzakció, akkor a világ második leggazdagabb embereként számon tartott Carlos Slim egy újabb európai ország telekommunikációs piacán vethetné meg a lábát, hiszen a Telekom Austria egyik legnagyobb tulajdonosának számít az América Móvil társaságon keresztül. A telekommogul eddig Ausztrián kívül Hollandiában vetette meg a lábát, ahol a KPN-ben már most a legnagyobb részvényesnek számít. A terjeszkedés utóbbi német leányán keresztül folytatódhat, de cseh, szlovák és szerb terjeszkedést is megszellőztetett már a sajtó.

Eközben a német telekomcég várhatóan egyik leányán keresztül vehet részt a privatizáción, ez pedig nagy valószínűséggel a horvát egység, a Hrvatski Telekom lehet a Dnevnik nevezetű lap értesülései szerint. Ez pedig azt jelentheti, hogy a korábban potenciális vevőjelöltként kezelt másik leány, a Magyar Telekom mégsem fog újra harcba szállni a Telekom Slovenije kegyeiért. A hazai telekomcég részvételét egyébként az is csökkenti, hogy a legutóbbi negyedéves jelentés tanulsága szerint igencsak megszaladt, és a menedzsment által maximálisan előírt 40 százalékos szintet is átlépte a társaság nettó eladósodottsági rátája, ami az osztalék fenntarthatóságát is nagyban veszélyezteti.

Korábbi sajtóértesülések szerint a norvég Telenor mellett török és orosz vevők merültek még fel, mint lehetséges vásárlók. Az elmúlt hónapokban jókora növekedést produkált a telekompapír, amiben nagyrészt a levegőben lóvó értékesítése is támogatott.

A Telekom Slovenije árfolyama (Ljubljana)

Forrás: Origo