Óriási riadalom volt a Renault-nál

Vágólapra másolva!
Egy kisebb pánik lett úrrá a Renault részvényesein, miután kiderült, hogy a céget elhagyja az operatív igazgató. Távozása azonban mégsem számít akkora meglepetésnek, hiszen már korábban jelezte, hogy szívesen beülne a Ford vagy a General Motors vezérigazgatói székébe. Ennek megfelelően a Renault is helyrerázódott délutánra, maga mögött hagyva a riadalomban felszedett mínuszokat, így egyelőre még az 55 eurós meghatározó támaszszint nem esett el.
Vágólapra másolva!

Hatalmas riadalmat okozott a Renault piacán, hogy elhagyja az autógyártót az operatív igazgatója. A bejelentést megelőzően még mintegy 2 százalékos pluszban mozgóárfolyam a hírre igen gyorsan reagálva 1 százalékos mínuszba váltott. Ezt követően azonban megnyugodtak a piaci szereplők, és késő délutánra már a tegnapi záróár közelébe kúszott vissza az árfolyam.

A Renault napon belüli árfolyama (EUR)

Forrás: Origo

Talán nem is számít akkora meglepetésnek Carlos Tavares távozása, hiszen két hete még úgy nyilatkozott, hogy szívesen vezetné a General Motorst vagy a Fordot. A GM-nél máris tagadták, hogy hozzájuk csatlakozna Tavares, míg Fordnál nem kívánták kommentálni a megjelenteket. Mindenesetre a vezető pozícióját a Renault-nál ideiglenesen Carlos Ghosn vezérigazgató veszi át.

Tavares több mint 30 éve csatlakozott a Renault-hoz, ahol két éve léptették elő operatív igazgatóvá. Munkásságához fűződik, hogy 17 százalékos leépítést harcolt ki márciusban, illetve befagyasztatta a béreket, cserébe pedig három évig nem zárnak be egy francia gyárat sem. Mindezzel jókora költséget spórolt meg a Renault-nak, de a bevételek terén is sokat tett a cégért, mivel az értékesítés terén az Európán kívüli piacokra helyezte a hangsúlyt.

Technikai szemmel nézve egy meghatározó szint közelébe csúszott vissza a Renault árfolyama 55 euró közelében. Ha elesne ez a szint, akkor első körben akár 50 euróig, azaz a 200 napos mozgóátlagig is visszaeshet az árfolyam. Felpattanás esetén viszont ismét könnyen 60 euró fölé kerülhetne a Renault.

A Renault árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo