Vágólapra másolva!
Kisebb korrekcióban van a magyar tőzsde a csütörtöki kereskedés elején azok után, hogy tegnap igen szép rali bontakozott ki zárásra, másfél százalékos pluszhoz segítve a BUX-ot. Ma eddig az OTP folytatja emelkedését, viszont a Mol korrigálja szedai nagyobb pluszát. A forint 300 közelében időzik az euróval szemben a reggeli órákban.Nyugat-Európa is átvette a jó hangulatot az amerikai és ázsiai börzékről, így visszakapszkodhatnak a vezető indexek az elmúlt napok gyengébb teljesítménye után. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Fellélegzés a piacokon
Vágólapra másolva!

Iránykeresés Budapesten

Kisebb csökkenés látható eddig a hazai tőzsdén, azok után, hogy tegnap erős emelkedés bontakozott ki nap végére a BÉT-en. Ezzel azonban ma alulteljesít a hazai piac a régióban.

Forrás: Origo

A blue-chipek közül az OTP pluszban áll tegnapi jó hajrája után is, míg a Richter és az Egis csökkenéssel korrigálja szerdai teljesítményét. A Magyar Telekom kissé emelkedik, a Mol pedig enyhébb mínusszal reagál az elmúlt kereskdési nap kiváló teljesítménye után.

Forrás: Origo

Az olajcéggel kapcsolatos hír, hogy saját márkás mobiltelefon szolgáltatást indít hétfőtől a Mol, akinek a stratégiai partnere a Magyar Telekom lesz- írja a Népszabadság. A két cég még júliusban kötött stratégiai megállapodást egymással, amely több területre is kiterjed.

Peren kívüli egyezséget kötött tegnap a Graphisoft Park egyik korábbi bérlőjével, az AMRI-val a felek között folyamatban lévő összes eljárást illetően. A lépés következtében a menedzsment közzétette frissített várakozását a 2013-as évre, ami már a megállapodás hatásait is tartalmazza. A részvényesek örülhetnek, hiszen a korábban várt 1,7 millió eurós profittal szemben a legújabb prognózis 3,9 millió eurós nyereséget irányoz elő. A részvények 3 százalékos plusszal reagáltak a hírre.

A Graphisoft Park árfolyama

Forrás: Origo

A Bankszövetség egyelőre nem kapott visszajelzést a kormánytól a devizahitelekkel kapcsolatban benyújtott javaslataira - mondta el Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője az MTI-nek. Kedden a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter annyit mondott el, hogy a Bankszövetség javaslata tárgyalási alapul szolgálhat.

A forint árfolyama ma 300 környékén kezdi a napot az euróval szemben, azok után, hogy tegnap nagy kilengést mutatott a hazai deviza 303 fölé is szúrva, késő délutánra azonban visszakorrigált 301-ig. A dollár/forint 226,8-nél, míg a svájci frank/forint keresztárfolyam 244,7-nél ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Széttépik a Vodafone-t

Egyelőre kisebb láthatóak a vezető nyugat-európai tőzsdék mindegyikén az általánosan javuló piaci hangulatban. A francia parkettet az is segíti, hogy az országban az üzleti bizalom javult augusztusban, pedig az elemzői konszenzus csak stagnálást vetített előre, a CAC 40 viszont csak 0,3 százalékkal halad felfelé.

Forrás: Origo

A londoni börze is jól teljesít, amit az is támogathat, hogy tegnap a Bank of England új vezetője, Mark Carney egy komoly változásról beszélt a monetáris politikát illetően. Elmondta, hogy ameddig nem esik 7 százalék alá a munkanélküliségi ráta, addig nem kell gondolkozni egyáltalán a kamatemelésen.

Továbbá Carney kiemelte, hogy a bankok tőke ellátottságát javítani kell év végéig. A Royal Bank of Scotlandnek, a Llyods-nak és a Barclays-nek emiatt 41 milliárd dolláros tőkehiánya lehet. Carney emellett a hitelezési aktivitás növekedését segítő intézkedéseket jelentett be.

Megtépték a befektetők a Vodafone papírjait a korai órákban, az árfolyam 9 százalékkal lőtt ki, azt követően, hogy a cég is megerősítette, hogy ismét tárgyalóasztalhoz ültek a Verizon Communications-szel közös cégük, a Verizon Wireless miatt. A Wall Street Journal szerint 100 milliárd dollárt jócskán meghaladó összeget is adhat a Verizon a Vodafone részvényesi csomagjáért.

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: Origo

A Ladbrokes fogadási oldal szerint Nokia jelenlegi vezére, Stephen Elop lehet a Microsoft új vezetője. Az amerikai t4echnológiai óriás azt várja új vezérigazgatójától, hogy sikeresen vegye fel majd a harcot többek között a mobilkészülékek, a videójátékok és a személyi számítógépek fejlesztésének terén is.

Nem okozott túl nagy meglepetést az első féléves jelentésével a Carrefour. A világ második legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca üzemi szinten az elemzői várakozásoknak megfelelő félévet zárt. Pozitívum, hogy egy év alatt 9,63 milliárd euróról 5,89 milliárd euróra csökkent a nettó hitelállomány. A cég részvényei 4 százalékkal pattantak a korai kereskedésben.

A Carrefour árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo

Az elemzői konszenzusnak nagyjából megfelelő pénzügyi évet zárt a Pernod Ricard. A szeszesitalgyártó cég organikus profitnövekedése 6 százalék volt a várt 5,8 százalék helyett. A társaság papíronként 1,64 eurós osztalék kifizetését tervezi. A várakozások szerint a most kezdődő pénzügyi év hasonló lehet a most befejeződötthöz, összességében pedig növekedésre számítanak. A befektetők reakciója kedvező, ugyanis a papírok 1,5 százalékkal kerülnek feljebb.

Gyenge első félévet zárt a Vivendi, a társaság árbevétele 10,84 milliárd eurót tett ki a várt 11,34 milliárd euróval szemben. A médiatársaság erősödő versenyre számít a piacain. A francia cég egyre közelebb járnak a Maroc Telecomban lévő érdekeltségeik eladásához és az Activision értékesítéséhez is.