4,1 százalékkal növelte 2012-ben éves szinten a földgáz felhasználását Amerika, jócskán túlszárnyalva a világ gázfogyasztásának a növekedését, ami csupán 2,2 százalékkal bővült a korábbi évektől elmaradó ütemben. Jól mutatják a BP adatai, hogy mind az amerikai földgáz kitermelés, mind a felhasnzálás lendületesen bővül, ezzel pedig átalakulóban van nemcsak a gáz piaca, hanem a széné is. 

A BP minden évben közzéteszi az energiapiaci statisztikai adatbázisát, ami az elemzők, energiapiaci szakemberek egyik aranybányájának számít. Az olajpiacot érintő adatokat már egy korábbi elemzésünkben megvizsgáltuk, most a földgáz és a szén piacán látható folyamatokat vesszük górcső alá.

Újabb bizonyíték a palagáz forradalomról

Ugyan a világ gázfogyasztása csak 2,2 százalékkal nőtt 2012-ben éves szinten és a hosszú távú, 2,7 százalékos növekedéstől elmaradt a bővülés üteme, mégis az látható, hogy Észak-Amerikában javában zajlik a palagáz forradalom. Az olcsó energiahordozó miatt az USA-ban tavaly 4,1 százalékkal bővült a fogyasztás, messze túlszárnyalva a globális átlagos növekedést.

A világ különböző térségei között még mindig óriási különbség van a földgázárakat tekintve, Észak-Amerikában nagyjából kevesebb mint ötödébe kerül a gáz, mint Japánban, de az európai árakhoz képest is jóval olcsóbban lehet hozzájutni az energiahordozóhoz.

forrás: Investor.hu

A földgáz iránti kereslet növekedése azonban nemcsak az USA-ban bővült ennyire dinamikusan, hanem Japánban és Kínában is, nagyjából 10 százalékkal mindkét helyen.

Japánban a földgáz iránt kereslet azóta ugrott meg, mióta a fukushimai katasztrófa után lekapcsolták az atomerőművek jelentés részét, a kieső energiát pedig pótolni kellett valahonnan. Ez is közrejátszott a jelentős japán gázáremelkedésben.

Kínában pedig a légszennyezés okoz komoly problémát, ami miatt egyre nagyobb a késztetés is az országban, hogy a tisztább földgáz felé tolódjon el az energiafelhasználás összetétele és a széné pedig visszaszoruljon.

Ugyanakkor az EU-ban és a korábbi Szovjetunió tagállamaiban rendre 2,3-2,6 százalékos csökkenést lehetett látni. Leginkább az elhúzódó európai válság miatt lehetett alacsonyabb az érdeklődés az energiahordozó iránt.

Forrás: Investor.hu

Egyelőre nem kell tartani attól sem, hogy rövid időn belül elfogy a világban a földgáz, ugyanis a BP adatai szerint a 2012-es kitermelést feltételezve a készletek még közel 56 évig elegendőek. A készletek nagysága azonban 0,3 százalékot csökkent 2011 véghez képest, ami a BP számsorozatában az első visszaesést jelenti. Emögött az áll, hogy a BP csökkentette a korábbi Szovjetuniós országokra vonatkozó készlet/termelés hányadost 71 évre a korábbi 96,3 évről.

forrás: Investor.hu

A különböző országok földgázkitermelését vizsgálva az látható, hogy soha nem látott nagyságban tudta USA megnövelni a kitermelést, de Norvégiában, Katarban és Szaúd-Arábiában is jelentős mértékben nőtt az energiahordozó termelése. Eközben azonban Oroszországban 2,7 százalékot esett a kitermelés, ami soha nem látott nagyságú zsugorodást jelent.

Kína a legnagyobb szénfelhasználó

A világ szénfelhasználása 2,5 százalékot nőtt 2012-ben, ami messze elmarad a 4,4 százalékos átlagos növekedéstől, de a leggyorsabb növekedésre volt képes a fosszilis energiahordozók között.

Kína rendkívül nagy szereplőnek számít továbbra is a szén piacán, hiszen a BP adatai szerint a világ szénfelhasználásának több mint a feléért felel az ázsiai ország. Erre még soha nem volt példa a történelemben.

Az OECD országok szénfogyasztása 4,2 százalékot esett, főként az amerikai felhasználás közel 12 százalékos visszaesése miatt. Ezt ellensúlyozta némileg az európai és a japán emelkedés.

forrás: Investor.hu

Nem nőtt a gázkereskedelem

A BP adatai szerint a globális gázkereskedelem csupán 0,1 százalékos bővülésre volt képes, ezen belül a vezetékeken keresztüli adásvétel 0,5 százalékot tudott bővülni. Az orosz gázexport 12 százalékot esett, amit ellensúlyozni tudott az ugyanilyen ütemben bővülő norvég gázkereskedelem. Az amerikai palagáz forradalom miatt pedig közel 20 százalékot esett vissza a vezetéken keresztüli amerikai import.

A cseppfolyós földgáz (LNG) kereskedelem először mutatott éves szinten csökkenést, ettől függetlenül a teljes LNG forgalom a gázkereskedelem 31,7 százalékát tette ki 2012-ben.

Az LNG szállítmányok főként Ázsia felé irányultak, közel 23 százalékkal nőtt meg a régióban eladott cseppfolyós földgáz mennyisége. Európában viszont 28,2 százalékos visszaesést lehet látni. Utóbbiban szerepe van annak is, hogy az "öreg kontinens" irányába a szén import nőtt meg, mivel az olcsó amerikai földgáz kiszorította a piacról a szenet és annak egy részét Európában adták el. Erre a folyamatra Varró László, a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója is felhívta a figyelmet az Investor.hu-nak adott interjújában.  

A BP számaiból jól látható a gáz szerepének megnövekedése főként az USA-ban, és az is nagyon szemléletes, hogy miként alakítja át a többi piacot a földgáz.