Álláskeresés: hogyan könnyíthetjük meg a dolgunkat?

Prezume
Vágólapra másolva!
De jó volna kitűnni a tömegből már az elején. De jó volna, ha az én anyagom tetszene a legjobban. De jó volna, ha még órákig emlékeznének az önéletrajzomra…
Vágólapra másolva!

…ha már annyit dolgoztam rajta. Evidens módon minél jobb a megpályázott állás, annál valószínűbb, hogy tetemes konkurenciával kell számolni. Mivel a sok-sok jelentkező sok-sok beérkezett cv-t jelent, érdemes energiát és időt fordítani valami különlegesre, az átlagtól elütőre, akkor is, ha ez az út relatíve rögös lesz. A prezivel megformált önéletrajzok esetében erre olyan határozott lehetőségünk van, hogy a szinte már önálló műfaj, van is rá külön szó: a prezi és resume szavakból megalkotott prezume. Azaz pre-zju-mé.

Garantáltan eredeti önéletrajzok

Senkinek ne legyenek illúziói, prezumét gyártani munkás és időigényes, nagyon oda kell figyelni minden lépésre. Viszont sok a segítség és a kapaszkodó, ráadásul a prezi egyik leghódítóbb vonása, hogy brutálisan felhasználóbarát. Éppen ettől minden, a prezi-világban végzett munka inkább lendületet ad, semmint lefárasztana. Amíg dolgozunk, egyre eredetibb, egyre inkább célratartott gondolataink támadnak. Ebéd közben jön meg az étvágy.

Idegenvezetés

Felépítés előtt a prezire tekintsünk úgy, mintha végigkalauzolnánk a nézőt szakmai életünk, munkahelyeink, tanulmányaink, terveink tárlatán. Köszöntsük érdeklődőinket olyan nyitással, amelyre felkapják a fejüket, igyekezzük lekötni a figyelmüket, végül köszönjük meg, hogy időt szántak ránk. Ez elsősorban gazdag és érdemi tartalmat jelent, nem csilivili eszközöket: a feltűnő megoldásokra ne legyen gondunk, úgyis egymás sarkát tapodják a prezi eszköztárában, csak ki kell választanunk a céljainkhoz illőt.

Nagyon sok ötletet tudunk meríteni kész és újrafelhasználható prezumékból az oldalon. Tudomásunk szerint jelenleg három ingyenes önéletrajz template áll bárki rendelkezésére. Tekintve azonban, hogy a preziben minden sablon testreszabható – minden adott betűtípus, szín, háttér módosítható –, valójában itt is végtelen a variációk száma. Ugyanilyen eredményes lehet, ha prezitallózás után a teljesen blank monitorról indulunk, és csak hagyjuk, hogy hasson ránk mindaz, amit láttunk. Ha van olyan személyes fotónk, vagy esetleg éppen hogy kulturális közkincs, amely különösen illik a helyzetünkre – a képességeinkre, a múltunkra, a tapasztalatunkra, a céljainkra –, használjuk fel bátran. Ha az építőiparban szeretnék elhelyezkedni, és a megpályázott állásra azzal jelentkezem, hogy Michelangelo Dávidjának hajlataiban rejtem el a rézleteket a továbbképzéseim listáját, az OKJ-s kurzusokon és a Csehországban vagy Litvániában szerzett plázaépítési tapasztalatomat, senki nem fog ettől visszatartani. Ami kreatív és nem tucatötlet, mind hálásan köszön vissza a preziből.

Pezseg a jelen, virul a múlt

Mindig kezdjük a legfrissebb adattal. Ha épp lezártunk egy projektet, ha épp online kurzust végzünk, induljunk el onnan, hadd kerüljön reflektorfénybe minden, ami pillanatnyilag szakmailag foglalkoztat. Mivel az önéletrajz formátuma a prezivel mindenképp egyedi lesz, előnyös, ha a tartalom letisztult. Ha a cv-ben csak a legfontosabbat említjük meg, de a munkáltató szívesen hallana róla többet, nőnek az esélyeink arra, hogy behívjanak interjúra.

A múltat nagyon letisztultan strukturáljuk: tanulmányok, tapasztalat, készségek, érdeklődés. Mutatós és átlátható, ha ez a négy nagy fejezet azonos mintát követ. Tehát például egy-egy szögletes zárójel, kör, ellipszis, amelyeken belül természetesen a prezi védjegyének számító zoomolással annyi mindent részletezhetünk, amennyit csak akarunk. A vizuális megoldásokban érdemes informatívnak és szellemesnek lenni: épp úgy ér egy cég logója, mint egy fotó az ott elért eredményeimről, vagy arról, mivel foglalkoztam ott. Esetleg ha kézreáll egy telitalálat – ez lehet videó is –, akkor arról is, milyen légkör uralkodott, hogyan éreztem magam.

A prezuméban épp úgy elfér a minimalizmus, mint az egész mondatos kifejtés. Ha elegendő felsorolnunk, mikor és hol mit tettünk le az asztalra, dönthetünk úgy. Ha pedig indokolni kerekedik kedvünk – “Mivel nyughatatlan elme vagyok, és gyermekkoromtól kalandvágyó természet, egy kedd reggel azzal ébredtem, márpedig én szakács leszek Baruun-Urtban” –, az is megtalálja a maga helyét a prezentációban. Vegyíthetjük is a kettőt: ha egy frame-en egyszerű, letisztult lista látható, a prezi animáció segítségével beilleszthetjük a gondolatainkat, a megjegyzéseinket. Más színnel, más betűtípussal, más hangnemben. Kecske, káposzta. És ami a képeket illeti: hiperegyszerű feltölteni a fotóinkat, de a website igazán előzékenyen könnyíti meg a tallózást is. Ha keresőből érkezik a kép, a prezi eleve csak a jogtiszta darabokra szűr.

Mutatunk három kidolgozott példát:

Nincs is más hátra, szabadítsunk fel a prezume-készítésre egy fél napot, gyűjtsük össze az eddigi önéletrajzainkat, amelyek most nyersanyaggá lépnek elő, és lássunk munkához. Ígérjük, minden perce élvezet lesz. És egy kis szerencsével minden perce meg is térül.